Патриотите с ултиматум: Или ветото, или ние!

Лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обявиха, че коалицията ще напусне управляващото мнозинство, ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено от депутатите.

Държавният глава върна Изборния кодекс на парламента с мотива, че правото на българите в чужбина да гласуват е ограничено. Ветото му ще бъде разглеждано днес от депутатите от правната комисия, а утре по него ще се произнесе и пленарната зала.

Тази сутрин Каракачанов обясни, че ако ветото не бъде отхвърлено, това ще покаже, че ПФ има диаметрално противоположни виждания с другите партии в управлението за това кои са важните проблеми в страната.

Поредната заплаха на патриотите, че могат да излязат от властта идва точно седмица след като АБВ изненадващо оттеглиха подкрепата си за правителството. Ако и ПФ направи това, подкрепата за кабинета в парламента ще падне под 121 депутати и ще отвори вратата за предсрочни парламентарни избори.

Днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни пред bTV, че и сегашният вариант на Изборния кодекс дава право на българите, живеещи в чужбина да използват правото си на глас.

"В страните, извън ЕС, е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в страните с над 1 млн. жители", поясни той.

Каракачанов обясни, че една от направените промени, срещу които сънародниците ни са против, е 100 души да подадат заявление за откриването на изборна секция в конкретен град. Досега изискването е било 40 души да поискат секция.

Съпредседателят на ПФ отново обясни, че целта на промените е не да ограничат правата на българските граждани, а "да гарантират националната сигурност" и "да не се допусне други държави да организират избори".

Каракачанов беше репликиран от българка от чужбина – Мария Спирова го обвини, че позицията му показва пълно неразбиране към същността на проблема на съгражданите ни, живеещи зад граница.

"Нашият проблем бе напълно разбран и изразен във ветото на президента г-н Плевнелиев. С промените в Изборния закон се нарушават конституционните ни права на български граждани. По член 26 на Конституцията всички български граждани имат равни права. Промените в закона обаче дават повече права на някои от българите, живеещи в чужбина", коментира Спирова.

Каракачанов й отвърна, че патриотите искат единствено да ограничат изборните злоупотреби в Турция, където изборите се ръководят от местната администрация, а не от Изборния закон.

Спирова пък го репликира с думи на вътрешния министър Румяна Бъчаврова от последните дни, според която засега няма доказателства за чужда намеса във вътрешните ни работи.

Каракачанов обаче отрече това и обясни, че съществуват доклади на български консули за тези проблеми. Той е категоричен, че проблемът с изборните злоупотреби в Турция е проблем на българската държава и единственото решение, което виждат патриотите, е да се противодейства на злоупотребите чрез Изборния кодекс.

И Валери Симеонов препотвърди позицията за снемане на подкрепата на правителството, ако не бъде отхвърлено президентското вето върху текстовете от Изборния кодекс.

"Не можем да допуснем безкрайни компромиси с неща, от които пряко зависи съдбата на всички наши сънародници. За нас определящо в случая, искам да уточня, ще бъде поведението на ГЕРБ и на РБ. Очаквам да постъпят отговорно и да отхвърлят ветото по отношение на прегласуване на текстовете, свързани с гласуването в чужбина", каза Симеонов пред "Фокус".

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини