Светият синод решава за разжалването на архимандрит Дионисий

Светият синод ще обсъди на заседанието си днес поведението на предстоятеля на храма "Св. Александър Невски"архимандрит Дионисий, който освен зарята в нощта на Възкресение в последните месеци си позволявал и доста неканонични нововъдения в църковните служби. Свещеници и миряни изпратиха писмо до Светия синод срещу архимандрит Дионисий с искане той да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин.

В същото време днес се организира протест на свещениците от храма "Св. Александър Невски" пред Синодната палата, който ще продължи докато архимандрит Дионисий не бъде изпратен в манастир. Свещеници отказаха да служат заедно с него, защото нарушавал канона.

Архимандрит Дионисий е предстоятел на патриаршеската катедрала от няколко месеца, но за това време успял да прогони голяма част от енориашите - едни отишли в Руската църква, други в храма "Света София", разказаха от Светия синод. Причината за разбягването на миряните - излишната помпозност и театралност, придавана от Дионисий на богослуженията.

Отец Костадин също обвини предстоятеля на храма в канонични нарушения и заяви, че повече няма да бъде в евхаристийно общение с него. Сред примерите за твърденията си той посочи, че на Велика събота причастието се е давало от ръка на ръка, което е в противоречие с богослужебните канони. 

На два пъти вече в синода се е повдигал въпросът за махането на Дионисий, но все е съвпадало с по-важни за църквата неща и това го спасявало. Последния път заради предстоящата канонизация на Свети Серафим в края на февруари архиереите оставиха без последствие едноличното решение на архимандрит Дионисий да въвежда такса от 5 лева за туристи.

Архимандрит Дионисий коментира, че скандалът със зарята е политически. "Тука един сериозен политически интерес, който преди тази заря започна от страна на Реформаторския блок с идеята за смяна името на храма, което е абсолютно абсурдно и недопустимо. Когато все пак нравите са си нашенски и когато мизерията е повсеместна, това да изкушите един човек е много лесно", коментира той.

Дионисий обяснява, че атаката, на която е подложен, е от вътрешни и външни, видими и невидими сили, и той я възприемал като борба срещу "родното ни православие". Заради масираната атака и решил да се обърне към обществото, а не след 6 месеца служба на поста, които още не са изтекли, към синода.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини