Белослав на бунт срещу кариера за добив на пясък

Изграждането на кариера за добив на пясък изкара на протест жителите на Белослав, съобщава БиТиВи. Хората са притеснени, че кариерата се намира на метри от жилищния кв. „Младост”. Стопанските постройки с животните на хората се намирали в района. Освен това кариерата се намирала в близост до защитена местност „Ятата”, влизаща в „Натура 2000”.

Опасенията на хората са, че кариерата ще нанесе големи щети на природата и населението.

На това място се намирал и паркът на града, където всички ходели на пикник, обяснява Васил Тонев, един от недоволните граждани. Той посочи, че за да бъде направена кариерата, трябвало да бъде изсечена гората. Тонев е притеснен, че това ще повлияе лошо както на цялата община, така и на цялата флора и фауна.

Притеснен е и общинският съветник Данчо Калчев. Той смята, че кариерата ще има последствия върху бизнеса. Общинарят обясни, че този пясък преди 120 години е послужил за започване на стъкларско промишлено производство. Той го определи като бялото злато на Белослав.

Сега бялото злато на Белослав някой иска да ни го вземе, защото след 10-20 години, когато вече вървят новите технологии, ще може да се изземва силицият по съвсем друг начин и ще бъде запазена природата на Белослав. Това е много важно, плюс това с този кварцов пясък могат да се развият производства, много работни места, а да не се използва този пясък за запълване на канализации”, коментира Данчо Калчев.

Против проекта са и председателят на Общинския съвет Живко Димитров, както и целият Общински съвет. Подписката против проекта са подкрепили над 70 % от жителите на Белослав. Те са категорични, че вредните последствия от проекта ще са необратими.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини