Община Кърджали дава шанс на младите хора, мотивира ги за труд

Община Кърджали дава шанс на младите хора,мотивирайки ги за труд с нарочен проект.Той е под наслов „Да бъдем активни-нови възможности за младежите от община Кърджали“.Той се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на Европейския социален фонд.Проектът е част от общите усилия на Европейския съюз да мотивира младите хора към трудова заетост.Безработицата сред младежите в общността взема застрашителни размери.В една Испания например тя достига до 40 на сто от общата безработица.

Основната цел на проекта е създаването на условия за активирането на младежи на възраст между 15 и 29 години,които са изолирани от социалната образователната и трудови системи.Ще бъдат идентифицирани младежи с помощта на кметовете на населени места.Те ще преминат мотивационна подготовка. Три месеца ще се обучават в две направления-озеленяване и цветарство и строителни дейности. След завършване на обучението младите хора ще бъдат наети за половин година срещу минимална работна заплата.

Днес много млади хора са на издръжка на родителите,други са обезверени от сивата икономика,трети живеят в населени места с ниска заетост.Искаме да ги убедим,че имат шанс да бъдат част от трудовата сила, подчерта при представянето на проекта зам.-кметът Елисавета Кехайова.

Вальо Георгиев от консултантската фирма „Праим Консултинг“,която е партньор по проекта посочи,че ще бъдат идентифицирани 95 младежи, поне 90 ще преминат мотивационно обучение,а 75 ще бъдат наети.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини