Официално: Зорница Русинова е новият социален министър

Досегашният заместник социален министър Зорница Русинова поема ведомството. Това решиха депутатите по време на днешното си заседание.

Кандидатурата ѝ беше подкрепена от 135 депутати, 68 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Кандидатурата на Русинова трябваше да бъде представена лично от премиера Бойко Борисов, но председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че той е извън страната.

От левицата поискаха назначението на Русинова да стане тогава, когато лично премиерът може да представи кандидатурата. Предложението на БСП обаче беше отхвърлено и така се наложи вицепремиерът Томислав Дончев да представи Русинова.

Дебатите бяха открити от новия председател на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че депутатите няма да подкрепят промените в Министерския съвет.  Тези промени не променят нищо в политиката на социалното министерство на това правителство", категорична беше тя, като добави, че МТСП е най-антисоциалното министерство.

Припомняме, че миналата седмица Ивайло Калфин, който беше и вицепремиер, подаде оставка, след като партията му АБВ напусна управлението. Тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна посочи, че е получил заръка от премиера да провери дали евентуална кандатура на вицепремиера Дончев за социален министър би намерила парламентарно мнозинство. По-късно и Дончев, и премиерът отрекоха да е разглеждана такава номинация. Това предизвика предположения дали Цветанов нарочно не е опитал да направи Дончев социален министър, за да не може вицепремиерът да се кандидатира евентуално за президент.

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник – министър на труда и социалната политика. Организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на: Европейските фондове и международните програми и проекти; Международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз. Наблюдава и координира дейността на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП; Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини