ДПС превзе площада на Джебел, Местан пазен повече от Борисов

    Хиляди привърженици на Движението за права и свободи от цялата страна се стекоха днес в Джебел за честването на годишнината от Майските събития и буквално превзеха площада на града. Те развяваха знамена и транспиранти на Движението и скандираха „ДПС“, “Единство“, “Заедност“. Историята на честванията не помни такова стълпотворение от хора и автомобили.

    Преди официалната част на Деня на Джебел,лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и Лютви Местан посетиха джамията където бе отслужен мевлид в памет на жертвите. Минути преди обявения част за честването на Деня на Джебел Мустафа Карадайъ, евродепутати,депутати и кметове на ДПС се покачиха на стълбите на читалището и го превърнаха в импровизирана трибуна. Те даваха тон на скандиранията.С кордон от гардове и жандармеристи лидерът на ДОСТ Лютви Местан си проби път до официалната трибуна, но както се бе зарекъл ден по- рано не се качи на нея. Молитва за упокой на душите на жертвите на комунистическия режим отправи главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Бе обявено от организаторите от сдружение „!9 май“, че присъстващите на площада депутати и евродепутати са били поканени на трибуната ,но те са отказали.

    Пръв говори кметът на Джебел Бахри Юмер. Той подчерта,че борбата в Източна Европа срещу комунизма е тръгнала от Джебел. Той изрази пред гостите на тържеството, задоволство,че то е почетено от посланика на Р Турция Сюрейман Гьокче, кметове на общини от южните ни съседи,лидери на изселнически оргатизации. Бахри Юмер се отчете, че за година е есвоил 5 млн.лева инвестиции във инфраструктура, два от които за града.Той посочи, че се финализира проект за довеждащ водопровод за минерална вода, което дава възможност Джебел да се превърне в балнеоложки център.

    По време на словото му, хилядното множество му обърна гръб.Тон даде елитът на ДПС. Имаше скандирания „Оставка“ и „Предател“. Освиркани бяха и тези оратори,гости от Турция, които се опитаха да дадат рамо на ДОСТ. Те бяха прекъсвани със скандирания „ДПС“. Не бе пожален и .Н.пр„Сюлейман Гьокче, който похвали организаторите ,че на са се опитали да правят партиен митинг. Дипломатът повтори няколко пъти,че отношенията между България и Турция са приятелски и от векове и сме обречени да бъдем заедно и занапред. Той обаче зададе риторичен въпрос, защо след като турския бизнес е инвестирал 15 млрд долара на пет континента, толкова малко средства са вложени в България.

    Кметът на Бурса Реджеб Алтепе,станал известен с категоричната си подкрепа за ДОСТ посочи, че вместо да се обезлюдяват големи територии на страната ни и хората да заминават на Запад,в тях може да се правят фабрики и тяхната продукция да се изнася за Европа.

    След приключването на официалната част на общоградското тържество елитът на ДПС и привържениците на партията се поклониха пред чешмата -паметник на жертвите на тоталитаризма в центъра на Джебел. Духовник прочете молитва.Мустафа Карадайъ и неговите заместници Филиз Хюсменова,Хасан Азис и Четин Казак поднесоха цветя.В своето приветствие към привържениците председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за спешно провеждане на предсрочни избори, заради силното влияние на фашизоидни елементи върху правителството. Той говори за делото на Ататюрк и припомни крилатата му фраза „Мир в страната мир в света.“Няма да позволим нито отвън нито отвътре някой да ни раздели и да ни отклони от пътя на свободата и демокрацията подчерта председателят на ДПС.

    Докато Карадайъ разговаряше със симпатизанти, кордон от гардове и жандармеристи проправиха път на Лютви местан към сградата наобщината, където имаше официален коктейл.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини