Три театрални пиеси представиха ученици за Деня на Ботев

    Талантите на Езиковата гимназия посрещнаха многобройна публика в Музикално-театралния  център „Димитър Димов“ за Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Театралните клубове към Гимназията отвориха широко вратите на Мелпомена и потопиха зрителите в магията на театъра.

    С три постановки на английски, френски и немски език учениците показват актуалните теми, които вълнуват младите хора и представят по оригинален начин и решенията им.Ръководители на театралните студия на френски език са Мила Кулова, на английски език -Таня Маровска, на немски език – Радка Попгеоргиева и на български език – Калина Ирикева с режисьор Атанас Атанасов.

    Финалът на английската пиеса бе отворен. Посланието, което актьорите отправиха към младите хора,  е да вярват, че всяко изпитание ги прави по-силни и отговорни и възпитава у тях желанието  да променят живота си.

    Театралното студио на немски език представи постановката  „Кристал“ от Йоахим Юан, също вълнуваща за тийнейджърите. Пиесата, представена от възпитаниците от френските паралелки е със заглавие: „Междучасията на малкия Никола“.

    Театралното студио на български език, с дългогодишния ръководител Калина Ирикева и с режисьор Атанас Атанасов, заложиха на класиката изпълниха  постановката „Албена“ от Йордан Йовков.

    Смисълът на творбата, интерпретирана през призмата на оригиналния режисьорски поглед, е да покаже как смирението и разкаянието побеждават греха. Грехът идва от гордостта и служенето на телесното и прагматичното. Той е тежък и тласка Албена и Нягул към престъпление. Но когато намират сили да се покаят и да поискат прошка от съселяните си, те вече са се издигнали и преодолели греха. Тогава и любовта между Албена и Нягул довежда до нравствения подвиг на покаянието и прошката.

    След аплодисментите и падането на завесата, идва време за заслужена почивка, награди и признание за таланта. Най-трогателното, по думите на младите актьори, е вниманието на публиката и на ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев“, което връчи награди на театралите на тържествена церемония за патронния празник.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини