Днес е Международният ден на ромите

Заместник-министърът на труда и социалната политика и Национален координатор на международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." Баки Хюсеинов ще участва в кръгла маса на тема "Европейска ромска политика и мястото на България в нея" от 14:00 часа, в Информационния център на Европейския съюз (ул. „Московска" № 9).

От 11.30 часа по случай Международния ден на ромите в ромския квартал в град Ботевград председателят на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев и кметът на община Ботевград Георги Георгиев ще открият първата в България плоча в памет на ромите жертви на Холокоста.

Празнично заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към област Пловдив по повод Международния ден на ромите - 8 април, ще се състои утре в Областната администрация. На тази дата през 1971 година в Лондон се провежда първият ромски конгрес, с цел обединението и систематизирането на международното ромско движение, както и привличането на световната общност. Тогава е избрано и знаме, изобразяващо синьото небе, зелената земя и червеното колело - символ на постоянното движение. В 11 часа ще се открие център на Фондация за регионално развитие „Рома" Пловдив по проект „Създаване на центрове за подкрепа на занаятите в Пловдив", финансиран по програма ФАР. Шеф на Центъра е Антон Карагьозов.

Фейм Кардс решиха да поздравяват ромите с безплатна картичка по случай Международния ден на ромите 8 април.

На лицето на картичката е изписана думата "baxtalo", която в превод от ромски означава щастие, а на гърба ромският химн - Джелем Джелем. Има информация за възникването на празника и неговата символика.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини