Откриват конференция за присъединяването на Турция към ЕС

Днес и утре в зала "София" на "Гранд Хотел София" ще се проведе международна конференция на тема "Сценариите за (не)присъединяване на Турция към ЕС: перспективи и последици".

Конференцията е организирана от Институт Отворено общество - София и има за цел да стимулира провеждането на информиран обществен дебат по темата за присъединяването на Турция към ЕС.

На първия ден от конференцията, която ще бъде открита от Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси, ще се анализират перспективите за присъединяване на Турция към ЕС и източниците на риск за блокиране на турската кандидатура за членство, с оглед на динамиката на общественото мнение и политическите процеси както в страните-членки, така и в самата Турция.

Ще се направи преглед на алтернативните сценарии за развитие на Турция в случай на блокиране или отхвърляне на турската кандидатура за членство в ЕС, като се анализира тяхната реалистичност и потенциални ефекти върху ЕС и съседните на Турция региони.

Утре форумът ще проследи състоянието на българския дебат по темата за членството на Турция в ЕС, а участниците ще представят различните гледни точки при формирането на българската позиция на фона на очакваните ефекти от възможните сценарии за присъединяване или неприсъединяване на Турция към ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини