Турция: Неприемливо

Анкара осъди стрелбата, открита от българските гранични служби по турския рибар в териториалните води на България край река Резовска и призова за бързо разследване на инцидента. Турският рибар беше прострелян, като почина по-късно на път за болницата. Според властите групата турски рибари са бракониерствали в наши води. Тялото на убития рибар беше докарано в Турция и предадено на турските власти на ГКПП Дерекьой. От своя страна кметът на Царево Петко Арнаудов каза, че обществото в Царево се възмущава от нахалството на турските рибари, които не съблюдават закона и намирайки се в чужди териториални води, показват неподчинение.

Агенция "Фокус"
Петко Арнаудов: Обществото в Царево се възмущава от нахалството на турските рибари
Обществото в Царево се възмущава от нахалството на турските рибари, които не съблюдават закона и намирайки се в чужди териториални води, показват неподчинение. Това каза за Агенция "Фокус" кметът на Царево Петко Арнаудов. Той допълни, че още преди 1989 година, български гранични катери често са улавяли турски лодки с улов от калкан, но подобни инциденти с фатален край са рядкост. „Наши рибари не нарушават турското морско пространство. Не ми е известен случай наши рибари да са попадали в турски териториални води", каза още кметът на Царево. По думите му общественото мнение по отношение на инцидента, при който загина турски бракониер, е изцяло негативно. Той изключи възможността турските рибари неволно да са преминали границата. Според него рибарите са добре запознати с това докъде се простират териториалните води и това не може да бъде грешка.
Причината турски рибари да навлизат в наши териториални води е наличието на повече калкан, смята още Петко Арнаудов.
Юлиан ХРИСТОВ

АФП
Турция заяви, че стрелбата по рибаря, навлязъл в български териториални води, е "неприемлива"
Анкара осъди днес стрелбата, открита от българските гранични служби по турския рибар, който навлезе в български териториални води, и призова за бързо разследване на инцидента, предава АФП.
"Подобно действие срещу рибари на основание, че действат незаконно, е неприемливо", се казва в изявление на външното министерство, като е добавено, че Анкара "запазва законните си права" по отношение на инцидента в четвъртък.

Анадолска агенция
Тялото на убития в България турски рибар е докарано в Турция
Тялото на убития в България турски рибар беше докарано в Турция и предадено на турските власти на ГКПП Дерекьой, предава Анадолската агенция. Турският рибар е загинал в резултат на откритата стрелба по труски рибари от българската брегова охрана под предтекст, че са нарушили териториалните води и незаконно са ловили риба. Задържаните други двама турски рибари ще бъдат предадени по-късно на турските власти с протокол също на ГПКК Дерекьой.
Тялото на убития турски рибар първоначално е откарано в държавната болница в Къркларели /Лозенград/, а по-късно аутопсията ще бъде извършена в Истанбул, посочва агенцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини