Преглед на основните теми в британския печат / Агенция Фокус/

Британският министър на финансите Алистър Дарлинг планира безпрецедентна финансова инжекция от 50 милиарда лири за банковата система на страната, пише в. "Таймс". Ако сумата не се окаже достатъчна, британското правителство има готовност да я увеличи на 100 милиарда лири. Нейната цел е да възстанови доверието в банките и да намали ефекта от кредитната криза.
От Съвета на заемодателите обаче обясниха, че ще са им необходими повече подробности, преди да могат да коментират ползите от инжекцията. "Все още не е ясно дали големите или малките заемодатели ще бъдат заинтересувани. Трябва да изчакаме и конкретните условия", е заявил генералният директор Майкъл Кууган.

Британското правителство предвижда промени в правилника за движение, с които ще бъде намалена разрешената концентрация на алкохол на 0,5 промила, пише в. "Таймс" Водачите обаче няма автоматично да губят книжките си.
Според проекта първото нарушение ще бъде наказвано с отнемане на 6 точки, а при второ такова нарушение за по-малко от 5 години ще се отнема шофьорската книжка.
Организации, занимаващи се със сигурността на пътищата, обаче се опасяват, че ще бъде отправено объркващо послание към шофьорите, част от които могат да бъдат изкушени да си позволят да използват правото на първо нарушение.
Проучванията показват, че намаляването на разрешената концентрация на алкохол ще спаси 65 живота годишно и ще намали медицинските разходи с 119 милиона лири.
Правителството обаче се опасява, че отнемането на шофьорски книжки ще причини хиляди уволнения.

Карме Чакон- първата жена- министър на отбраната, която тази седмица посети Афганистан, независимо от напредналата си бременност, се сблъска с лавина от критики, пише в. "Индипендънт". Срещу нея се отправиха многобройни обвинения, че подлага детето си на риск.
Но самите испански военнослужещи в Афганистан, с които Чакон се срещна по време на посещението си, бяха по-скоро очаровани от нея според в. "Ел мундо"
В състава на новото испанско правителство за първи път фигурират повече жени, отколкото мъже. Във връзка с това новоизбраният италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че правителството на Хосе Луис Родригес Сапатеро е "твърде розово" и "трудно за контролиране".

Около 1000 училища във Англия и Уелс могат да бъдат затворени заради първата национална стачка на учителите във Великобритания от 21 години насам, пише в. "Гардиън". Стачката е предвидена за утре и все още не се знае с колко персонал ще разполагат училищата и общежитията към тях.
Междувременно британският министър на държавните училища и обучението Джим Найт изрази разочарование от решението на учителите да преминат към стачни действия.

България беше определена като най-добрата туристическа дестинация. Не само, че храната е прекрасна, може да пушите навсякъде, но дори и зайците са специални.Според проучване на "Телетекст" като туристическа дестинация България изпреварва Испания и Франция на първо място с цените си, пише в. "Гардиън" в материал на турист, посетил Варна.
"Черно море прилича на голямо радиоактивно езеро", защото в него се влива една от четирите най-замърсени реки в света, заявява туристът, посетил Черно море извън сезона. Златни пясъци пък "изглеждаха като Басра". Той разказва за безуспешния си опит да открие работещ басейн, посещенията на музеи, ресторанти и заведения във Варна, както и за странните навици на българите.
"Има нещо чудесно в тази страна, която изглежда на края на света. Нямам яке от черна кожа, каквото носят всички тук, и пуша само 40 цигари дневно, но чувствам, че принадлежа тук. Ако искате да заминете някъде, където никой няма да Ви открие- елате в България. Тук още е 1977 г.", завършва материалът.

Бившият американски вицепремиер и носител на Нобеловата награда за мир за 2007 г. Ал Гор заяви пред в. "Сън" , че няма напредък в борбата срещу климатичните промени след появата на неговия филм през 2006 г.
Според него ситуацията дори се влошава.
"Чудя се какво трябва да се направи за да се алармира и измененията в климата са станат основен приоритет за правителствените институции", заявява Гор.
Във филма си бившият вицепремиер показва ефекта от климатичните промени и предупреждава, че учените разполагат само с 10 години да предотвратят последствията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини