23-28 градуса максимални температури през май

Максималните температури през май ще бъдат между 23 и 28 градуса, а минималните - между 4 и 9 градуса, според месечнат прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ), цитирана от БТА.

Средната температура през май ще бъде около и над нормата, която за равнинната част на страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и високите полета - между 15 и 16 градуса, а в планинските райони - между 8 и 13 градуса.

Валежите ще бъдат около и над нормата, която по Черноморието и река Струма е между 30 - 50 литра на квадратен метър, в Дунавската равнина - между 50 и 80 л на кв. м, в Тракийската низина - между 50 - 70 л/кв. м.

В планинските райони валежите ще бъдат между 70 - 100 л на кв. м.

През първото десетдневие на май времето над страната ще бъде променливо до слънчево, като главно превалявания ще има през първата половина и около средата на периода.

Температурите ще продължават да се повишават, а по-значителна облачност с валежи ще има главно около средата на десетдневието. Средните максимални температури през първото десетдневие за равнините ще бъдат между 18 и 23 градуса, а минималните - ще са между 7 и 12 градуса.

През второто десетдневие временно заоблачаване и превалявания са възможни в началото и в края на периода, когато и температурите относително ще се понижат.

След подобрение на времето, сравнително по-ниски ще бъдат температурите около средата на третото десетдневие, когато е вероятно да превалява.

През по-голямата част на последното десетдневие на месеца времето ще бъде относително топло, прогнозират синоптиците от НИМХ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини