Българските курорти пълни за Великден

Бум при заетостта на българските курорти за празниците по Великден и началото на месец май, сочи статистиката на туристическия портал travel.bg.
Хотелските стаи в страната ни масово са продадени и е почти невъзможно да се намерят свободни места. Както през месец март, стабилна остава тенденцията най-предпочетените дестинации да бъдат българските СПА курорти: Сандански, Хисаря, Девин, Велинград и Кюстендил.

Изненадващо, дори за туристическите агенции, свободни стаи останаха при морските ни курорти, където големите хотели отвориха врати специално за великденските и майските празници.

Атрактивни оферти между 150 и 200 лева за три нощувки на пълен пансион все още могат да се намерят в четири и пет-звездните хотели в Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев бряг и Созопол.

Въпреки този факт морските ни курорти няма да останат празни, тъй като резервации за Великден са направили много румънски туристи. Руснаци ще бъдат основните им гости в началото на май.

По данни на "Националния статистически институт" за хотелската база в България, през 2007 година страната ни е разполагала с 273.3 хил. легла, всяко от които средно е било заето за малко над два месеца (66 дни).

Реализираните нощувки са за над 18 млн., като 12 млн. от тях са направени от чужденци, а останалите - от българи. Изследване за потребителките предпочитания на туристическия портал сочи, че за Великден над 65% от потребителите на портала, предпочитат да прекарат почивните дни извън България.

Тази година, по-голяма част от сънародниците ни са избрали да слеят великденските и гергьовденските почивни дни и да направят по-дълги екскурзии до Европа.

Дестинациите са както традиционните: Македония, Румъния, Гърция и Турция, така и по-отдалечените държави: Италия, Испания и Франция. Засилен интерес се наблюдава към Мексико.

Интересно е новото явление, което се отчита като тенденция за последните две години - нарастващото желание на българите за ранно планиране и резервация на почивките за лятото. Това важи най-вече за чартърните програми в Турция и Гърция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини