Автомобил на български студенти ще участва в Shell Eco-marathon

На 13 май се състоя премиерата на първия български автомобил, който ще представи страната ни на европейското състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon (Шел Еко-маратон) от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция.

Десет студенти от специалност "Транспортна техника и технологии" на Техническия университет в София, с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков, ще влязат в 24-годишната история на Shell Eco-marathon като първия български отбор участвал в надпреварата.

Студентите ще се състезават в най-популярната категория "Градски тип" с конструирания от тях автомобил STH1 (Sofia Transport Hybrid). Участието в тази категория позволява чрез иновациите в дизайна и технологиите на градския тип автомобили да се постигне по-голяма икономия на гориво, да се намалят емисиите на въглероден диоксид и да се предложат конкретни решения на актуални проблеми в автомобилостроенето.

Българският принос в постигането на устойчива мобилност, предизвикателство, пред което Shell Eco-marathon се изправя от самото си начало, се състои в конструирането на автомобил, който ще изразходва само 0,7 литра на 100 км . Това става благодарение на хибридния двигател - комбинация между двигател с вътрешно горене и електродвигател.

За конструирането му студентите са използвали ултракондензатори (алтернатива на литиево-йонната батерия), които се зареждат за секунди и бавно отдават енергията си. STH1 е икономичен и заради светодиодните фарове, които спестяват електрическа енергия.

"Хибридните двигатели са бъдещето на автоиндустрията. Те могат да намалят разхода на гориво средно с 50% , както и да намалят отделянето на вредни емисии", каза капитанът на отбора, Желязко Картунов.

Автомобилът е със задно предаване, тежи само 130 кг и е висок 1,10 метра. Той може да развие до 37 км в час. Българският екологичен автомобил е направен от алуминиево шаси с купе от плексиглас и PVC. В купето има два педала - газ и спирачка, без скоростна кутия.

"Надяваме се следващата година да има повече български отбори и от други университети, които да представят страната ни на европейския Shell Eco-marathon 2009. Вярваме, че българските студенти имат потенциал да създадат новаторски и енергийно-ефективни превозни средства като по този начин да дадат своя принос за намиране на бъдещи решения на глобалното енергийно предизвикателство", каза Малина Атанасова, изпълнителен директор на Shell България.

Целта на Shell Eco-marathon е да вдъхновява млади дизайнери и инженери от цял свят да развиват нови подходи към устойчивата мобилност. Като създават и конструират автомобили, способни да изминат огромно разстояние, с еквивалента само на един литър гориво, и да отделят значително по-малко емисии въглероден диоксид, студенти от цяла Европа допринасят за откриването на възможни решения, които ще направят мобилността по-устойчива и достъпна за всички.

Студентите могат да участват в две категории превозни средства: прототипи и автомобили от градски тип. Прототипите са резултат от творчеството и въображението на студентите, имат футуристичен дизайн с единствена цел да увеличат ефективността с олекотени материали и аеродинамика.

Градският тип превозни средства са направени според традиционните критерии за пътен автомобил и затова приличат повече на колите, които виждаме по улиците. Тази година се очаква 58 отбора да участват в тази категория на Shell Eco-marathon, което е с 45% повече в сравнение с миналогодишното състезание.

За да съпоставят различните типове енергия един с друг, отборите трябва да се състезават в три етапа, всеки от които се състои от 14 обиколки, които трябва да бъдат направени за максимум 54 минути. Цялото количество изразходвана енергия се пресмята и се изразява в съотношение километър/литър.

През последните години Shell Eco-marathon прерасна в международна инициатива със събития, които се провеждат в Европа и Америка. Тазгодишното състезание за икономия на гориво в Европа ще се проведе от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция. Второто издание на Shell Eco-marathon, в Америка ще се проведе на пистата California Speedway, край град Фонтана, в Калифорния, САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини