Учени разбулват тайната на дълголетието

Най-възрастният човек на планетата е навършил 115 години на 20 април 2008, съобщава АП. Името й е Една Паркър и живее в САЩ. От 1938 г. е вдовица. През тези 80 години тя е надживяла своите двама сина. Г-жа Паркър, родена на 20 април 1893 г., е призната от Гинес през август 2007 г. за най-възрастната жена, след като четири месеца преди това, нейната японска предшественичка умира.

Не можем да кажем защо баба живее толкова дълго – коментира Дон Паркър, нейният 59-годишен внук. Тя не е от хората, които вечно се безпокоят за нещо и винаги е била слабичка – това вероятно има значение.

Учените, които изследват дълголетници, наричат хората като Една, свръхестествени. Те се опитват да разгадаят тайната на изключителната продължителност на живота. Преди две години, учени от Нова Зеландия, които работят в университета в Бостън, са взели кръвна проба от Една, за да прибавят нейното ДНК към базата данни на дълголетници. Вече са изследвани около 100 проби на хора над 110 години – казва д-р Том Пърлс, ръководител на проекта

Той добавя още, че тайната на дългия живот се състои в комбинацията между гените и факторите на жизнената среда, като например здравословните навици. Освен това, много важен фактор за предпаване от болести като инфаркта е да не се поддаваме на стреса.

Източник: LudiMladi

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини