Първенци сме по употреба на алкохол в Европа

По консумация на чист алкохол българите и германците са на първо място в Европа.

Това съобщи д-р Валтер Фарке от Германския институт по проблемите на зависимостта по време на националната конференция "Европейски политики в областта на алкохола".

"В Европа 23 000 000 души са зависими от алкохола, като европейците пият два пъти повече от хората в останалата част на света", посочи д-р Фарке.

Според данни от доклада "Алкохолът в Европа", изготвен по поръчка на Европейската комисия, всяка година в Европа алкохолът причинява смъртта на 115 000 души и струва на Европейския съюз 125 милиарда евро, което се равнява на 1.3% от неговия брутен вътрешен продукт.

"Тези данни определят Европа като най-сериозно пиещият регион в света и изисква адекватни политически мерки за редуциране на здравните, социални и икономически вреди, свързани с консумацията на алкохол", заяви Рут Руис, представител на Европейския алианс за политики в областта на алкохола.

Според същия доклад алкохолът е причинител на 60 различни вида заболявания и патологични състояния и е пряко отговорен за 7.4% от общата заболеваемост и преждевременна смъртност в ЕС.

"Той е трети по ред рисков фактор за влошено здраве след тютюнопушенето и високото кръвно налягане", посочи Рут Руис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини