Осъдиха на 13 г. затвор майка, убила детето си

13 години лишаване от свобода наложи Софийски градски съд на Бранимира Павлова за убийството на двумесечното й бебе.

Съдът реши, че тя умишлено е умъртвила детето си и чрез удар с юмрук е предизвикала оток на мозъка и е нарушила центъра му за дишане и кръвоснабдяване.

Тя трябва да заплати 7 716, 75 лева за разходите по делото. Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

В рамките на днешното съдебно заседание на съда беше разгледана деветорна психическа и психологическа експертиза, която показа, че обвиняемата може да контролира мислите и действията си и е адекватна. Въпреки, че интелектът й е граничен, тя няма умствена изостаналост.

След препрочитане на показанията на убийцата в тях се казва, че е нямала намерение да удари с цел да убие детето си, а го е направила, за да го успокои.

Прокуратурата поиска 15 години лишаване от свобода, докато защитата настояваше, че никъде по делото не се доказва, че тя умишлено го е убила и че всички свидетели по делото твърдят, че тя е добра майка.

Защитата помоли да се има предвид, че обвиняемата е имала тежко детство, била е изнасилвана и малтретирана от близки на майка й мъже, че не е осъждана помагала е на следствието и има нисък интелект.

При предоставянето на последна думата на обвиняемата, тя каза, че за нея децата са всичко и че не би убила детето.

Детето почина на 8 октомври миналата година от тежка черепно-мозъчна травма. Ден по-рано то бе прието в "Пирогов" заедно с майката.

Сигналът за тежкото състояние на детето е бил подаден от служители на Комплекса за социални услуги "Майка и бебе", където били настанени Павлова и детето.

След сигнала служители на Второ РПУ в София установили, че травмите по тялото на бебето са от жесток побой. По-късно майката беше задържана.

Съдебно-медицинска експертиза показва, че детето е получило черепно-мозъчна травма и е било със счупени ребра и с оток на мозъка. Имало е стари травми на главата и по гръдния кош, стари и скорошни счупвания, както и контузия на мозъка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини