Съветнически гаф предизвика президентски неволи

"Един мой съветник направи гаф. (Венцислaв Димитров, който призова Станишев да подаде оставка след критичен доклад на ЕК, бел.ред. ) Аз имах тежък разговор с него, нелицеприятен. Той няма да има повече публични изяви", заяви президентът Георги Първанов пред bTV.

"Аз имам един основен ангажимент от първия си мандат - политическата стабилност на страната - справка предишния и сегашния кабинет. Това ще правя и за в бъдеще, когато е от полза за страната", каза още държавният глава.

Според него кабинетът може и трябва да остане след доклада на ЕС. "На този етап не виждам алтернатива на това управление. Кабинетът трябва да изкара мандата си", призова Първанов.

"Не съм използвал в политическата си кариера понятията като война или нещо подобно, но не съм се отказвал да бъда критичен. Има неща, които трябва да се говорят публично - за политическия модел, за енергетиката и за куп други въпроси. Тези проблеми не могат да се оправят по телефона", категоричен беше държавният глава.

"Имам много разговори с премиера и той знае моята позиция. Коментирах повечето от темите преди 6 месеца на пресконференция. След като се върне от Вашингтон, имаме уговорка да разговаряме", каза още държавният глава.

"Не искам отношението към отделни хора в БСП да се третира като отношението ми към цялата партията. Аз не съм казал, че ще остана в политиката", каза Първанов.

"Има други начини - вижте какво направи президентът Квашневски - академия за млади лидери, и аз имам такива намерения, защото добре съм прочел и негативния, и положителния пример на моите предшественици. Не мога да си представя да оглавя партия като Иван Костов, която се бори да прескочи единия процент", сподели държавният глава.

Първанов посочи, че скандалът в МВР се е съсредоточил само в отстраняването на Румен Петков.

"Дебатът трябваше да засили мотивацията на командния състав във вътрешното министерство", уточни той. "Кадровите промени в МВР не са самоцел и аз вярвам на новия министър", допълни президентът.

По повод на проблема с купуването на гласове, той каза, че предлага да се наблюдават ПР-агенциите, тъй като пари, изпрани през политиката, минават точно през тях.

"Сметната палата да има по-големи функции в тази посока и да следи средствата на политическите партии, да се забранят дарения на юридически лица, да има публичен регистър на дарителите", категорично заяви президентът.

По повод на упреците към него той каза: "Всички мои спонсори от изборите през 2005 г. са в интернет и съм декларирал всеки изхарчен лев. Дебатът за парите на политическите партии ще стресне много хора", убеден е Първанов.

Според Първанов има твърде много емоция в българската политика. "Лошото е, че сега няма партиен живот", категоричен е държавният глава. По повод на отношенията му с Бойко Борисов, Първанов напомни, че най-острата и негативна декларация към него е дошла от ГЕРБ.

Но заяви, че двамата имат "мирно съвместно съществуване с Бойко Борисов", "имаме една елементарна институционална култура, култура на институциите, коректни и равнопоставени са ни отношенията".

В заключение президентът Първанов подчерта: "С премиера винаги сме имали приятелски взаимоотношения и никой не е по заинтересован повече от мен за успеха на Станишев. Успехът на Станишев, ще е успех на България."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини