Нови измами удрят търсещите работа! Манипулацията струва 500 лв.

Търсенето на работа се превръща в добра възможност за измами. Хитра манипулация с мобилни импулсни телефони завъртя в кълбо от финансов колапс хиляди българи, алармира Стандарт.

Търговци на коли и мними работодатели са намерили лесен начин да изцеждат пари от възрастни хора и кандидат-купувачи на возила от интернет. Повечето са опарени с 500 лева на месец, след като се доверили на обяви за работа или услуги.

Много от предложенията в сайтовете за продажба на автомобили крият опасност за бюджета ви, тъй като посочените до съобщенията телефони се оказват импулсни.

Подведени от често ниската цена на колата и лъскавата снимка, клиенти звънят на мобилния номер. Отсрещната страна дълго ги държи на линия, докато обяснява какви предимства има возилото. Разговорът обикновено трае около 10-12 минути, а клиентът изслушва всички предимства на автомобила, дори и тези, за които не се е интересувал. Хитреците обаче не спират дотук.

Повечето "продавачи" приканват клиента да се обади сам отново, тъй като колата още не е пристигнала в страната. Човекът също трябва да остави своя мобилен, уж да му се обадят, когато колата е на линия, но за да запишат телефона му, "губят" още пет минути.
Немалко възрастни дами също са пред инфаркт, когато получат месечната си сметка за телефон.

Повечето от тях са се обадили за надомна работа или са кандидатствали по телефона за домашни помощници или детегледачки.

"Обявата за чистачка на апартамент в центъра я намерих в сайт с безплатни съобщения. Когато позвъних, дълго ми обясняваха какво ще правя, каква голяма заплата ще ми дадат - беше около 300 евро, и дори какво е разположението на стаите в жилището", разказва Йорданка Михайлова.

Възрастната дама е пенсионерка и припечелва, като чисти къщи и входове по обяви или се цани за бавачка. Три пъти звъняла заради обяви с огромна заплата. Разговорите били по 15 минути, тъй като млад женски глас от другата страна на линията обяснявал какви са хората в семейството, какви са навиците му и възрастта на детето им. Михайлова почти припаднала, когато трябвало да плати сметка от над 400 лева за телефон.

Причината е, че повечето импулсни номера приличат на обикновените мобилни телефони. Малката разлика в цифрите обаче остава незабелязана, тъй като жертвите гледат предимно заплащането и пропускат да проверят цифрите. Най-често импулсните телефони започват с 08891ххххх, 048, 0881 или 091, обясняват опарени потребители. Те обаче установили разликата чак след като от БТК им пуснали месечните фактури.

Бумът с измамите се засилва в есенния сезон, тъй като лятото е свършило и хората търсят постоянна работа. Улеснението за измамниците е от интереса на хората, които заради работата ще прозвънят минимум три такива номера. Таргет групата на импулсните мошеници са възрастните хора, които трудно след това могат да подадат жалба или да се оплачат в полицията.

Затова повечето фиктивни обяви са за шивачки, надомна работа с висок доход, гледачки на деца и чистачки.

Законът обаче не е останал в неведение за машинациите с импулсни номера. Според Наказателния кодекс подобна измама може да докара до три години затвор.

НАЙ-МНОГО УЖИЛЕНИ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Измамите с импулсни телефони не са чужди на инспекторите от Комисията за защита на потребителите. Според директора й Дамян Лазаров бумът на подобни сигнали идва през есента, когато търсенето на работа се увеличава. Въпреки това малко от опарените се оплакват пред КЗП заради срам или страх.

"Нека хората ни подават сигнали, особено при измами за работа. Случаите са много интересни и могат да се разглеждат комплексно. Едно е, ако имаме нерегламентирано договаряне от разстояние, подвеждаща или скрита информация за потребителя. Разглеждаме всеки казус подробно. Разбира се, трябва ни подробна информация за случилото се", обясни Лазаров.

Той коментира, че сексуалните услуги често са на импулсни телефони и вероятно затова жертвите се срамуват да се оплачат. Опарените граждани трябва да подадат факс или имейл до комисията, в които да опишат случая, номера на измамника и за какви работни предложения става въпрос. Трябва да пазят и фактурата от сметката си за телефон, тъй като по нея се проверяват цената и броят на импулсите.

МАМЯТ СЪС ЗАПЛАТИ ПО КРЪЧМИТЕ

Измами с пари плъзнаха и по ресторанти и заведения в началото на есента. Кандидат-готвачи и сервитьори пропищяха, че некоректни работодатели ги мамят в заплатите.

Работниците се договаряли с шефовете си да бачкат срещу 60 лева надница на ден. Когато дошло време за заплати обаче, босовете дали само половината от парите. Няма още толкова работа, когато започнат да идват повече хора в заведението, ще взимате повече пари, обясняват масово ресторантьорите, жалват се хора. Хитрата тактика е, че на витрините на подобни заведения редовно виси обява "Търсим персонал".

ВЕРБУВАТ БАВАЧКИ ЗА КОМПАНЬОНКИ

Измамници застават на пътя на жени, които искат да изкарат с честен труд пари, цанейки се за гувернантки в богати къщи. Цяла мрежа от алчни бизнесмени дебне зорко обявите в интернет и пресата и веднага поставя капан на търсещите работа дами. Други пък пускат уловка, обещавайки между 100 и 800 лева за домашна помощничка. Оставените телефони за връзка обаче бързо свалят на земята жените на средна възраст.

"Семейна ли сте" е първият въпрос, който изненадващо дамите чуват в слушалката. За няколко минути те се разделят с представата си, че ще лъскат пода на богаташки палат с прахосмукачка "Рейнбоу" или ще търкат хубавите бани и WC-та на заможните българи. Защото се оказва, че вместо на нормален работодател жените масово попадат на сводник, който издирва проститутки, разказаха пред "Стандарт" потърпевши жени на средна възраст.

Шефове на жрици и самотни мъже се опитват да зарибят бъдещите си колежки, обещавайки им пари и екстри. "Джентълмените" предлагат да настанят жената в тяхно жилище, за да им е винаги на разположение. Други пък настояват да помогнат на домакинството, като частично обзаведат апартамента на "жертвата". Трети искат да подарят на дамите компютър с интернет, за да чатят нощем, докато половинката на "богаташа" спи дълбоко.

Сутеньорите и самотниците отдавна не си търсят компания из рубриките "Компаньонки". Сега съобщенията минават през секциите за обяви "Домашни грижи" или "Други". Веднага щом дамите пуснат съобщение, че търсят работа, телефонът им се нагорещява до червено.

Голяма част от дамите на средна възраст са се отчаяли, след като на няколко пъти попадат на неподходящите "работодатели". Те разказват "недоразумението" в семейството си и на приятели.

Жените с по-ревниви съпрузи обаче премълчават неприличното предложение, опитвайки се да си намерят нормална и свястна работа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини