Лидерът на СДС бил разработван от службите

Държавната агенция "Национална сигурност" е изпратила в Народното събрание класифицирани документи, засягащи дейността на лидера на СДС Пламен Юруков, съобщи vsekiden.com. Папките са в секретната секция на парламента и засега не е ясно дали депутатите от Комисията за борба с корупцията, до които всъщност са адресирани, ще получат достъп до тях.
ДАНС е изпратила документите за Юруков в отговор на сигнал от председателя на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. На 10 юли той сезира Комисията за борба с корупцията, че има данни за извършени престъпления срещу финансовата и данъчната система на страната – митнически измами, контрабанда и пране на пари при внос на сурово кафе, както и придобиване на лично имущество на голяма стойност. Този сигнал уличаваше Пламен Юруков като участник в престъпни схеми при вноса на кафе и в различни корупционни схеми.
Самият Яне Янев съобщава пред "Всеки ден", че днес е бил официално уведомен, че информацията във връзка с неговия сигнал е класифицирана и засега той няма право на достъп до нея. Лидерът на РЗС е пуснал необходимите документи и смята, че до края на деня ще може да се запознае с папките от ДАНС. Все пак фактът, че службите връщат информация по сигнала говори, че се потвърждава в огромна степен нашата информация", смята Янев. Най-малкото това е потвърждение, че службите имат разработки за Пламен Юруков, допълни той.
От РЗС съобщават, че към сигнала са приложили конкретни документи, от които се виждат и основните схеми за контрабанда, митнически и данъчни измами. Видно от фактура от 15.09.2005 година, издадена от офшорната фирма VIERO, контролираното от Пламен Юруков дружество „БАЛКАМ" АД е придобило 19 200 кг. кафе при цена, приравнена на около 860 лева за тон. При борсова цена от 2400 лева /централен банков курс лев-долар на БНБ от същата дата е 1.60/, стойността на сделката е едва 1/3 от реалната цена, респективно митническата облагаема стойност, върху която се начислява ДДС, значително се снижава.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини