100-годишен химн на Независимостта във Велико Търново

Партитурите на химн на Независимостта, написан часове след обявяването на историческия акт, са сред любопитните експонати в националната изложба "Символите на българската държавност", която ще бъде открита на 22 септември във Велико Търново, съобщиха от Регионалния исторически музей в старата столица.

Сведенията за създаването на творбата са предоставени от самия автор - Георги Шагунов (1873-1948), капелмайстор на 24-ти Черноморски полк, върху титулната страница на партитурата, съхранявана в Държавния архив в Бургас.

В текста се посочва: "Настоящият химн е написан веднага щом се получи телеграмата за провъзгласяване на Царство България, преди още да знаят всички г.г офицери и войници, освен командира на полка, който ми предаде съдържанието на телеграмата и ми заповяда след 1 час да изляза на плаца и да изсвиря "Шуми Марица", като предам на всички новината. Химнът се изсвири веднага след "Шуми Марица" и се изпя от мене. Свири се и от музиката на 24-ти полк при обикалянето на същия ден из бургаските по-главни улици."

Авторът е поставил дата - 22 септември 1908 г. и е добавил "За спомен от Независимостта".

Оригиналната партитура е аранжирана за четиригласен мъжки хор и оркестър, но авторът е разработил и нотни варианти за хор и духов оркестър и хор.

Творбата е открита в края на 80-те години на миналия век от музикалния критик Бисерка Граматикова, която проучва фонда с архива на Георги Шагунов, съхраняван в Държавния архив в Бургас.

По данни от проучването композиторът в продължение на половин век развива мащабна творческа дейност в черноморския град.

Ръководеният от него войнишки хор от 80 певци на 18 май 1903 г. участва в откриването на пристанището в Бургас, построено от белгийската фирма "Кас и Ликенс" и френско строително дружество по проект на френския инженер Адолф Герарад.

Благодарение на изследователката до музикалната общественост достига творческото наследство на композитора, създал популярния марш "Един завет" и поредица от творби, посветени на величието на българския войник от Илинденско-преображенското въстание до Дравската епопея. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини