Уволниха Станишев с ордена на костенурката

Явно планетарната конфигурация тази седмица е крайно неблагоприятна за Сергей Станишев, защото на министър-председателя му тръгна на криво още от понеделник. След като на празника на София той заседна на незаконен лифт в Рила, а в четвъртък си отвися 3 часа в очакване на среща с руския си колега Владимир Путин, бедите за премиера не закъсняха и в петък.

По време на парламентарния контрол депутатът от ДСБ Евгени Чачев му връчи своята заповед за уволнение, а Румен Ангелов от БНС му подари ордена на костенурката. Антиотличието се дава на български граждани, членове на изпълнителната власт и управлението на страната, които които имат изключително големи заслуги за разбиването на транспортната инфраструктура и забавянето на икономиката.

По време на днешния парламентарен контрол Станишев бе засипан с въпроси, свързани с корупцията по висшите етажи на властта. "Аз не съм доволен от вашия отговор, затова ви връчвам моята заповед за увалнение за корупция във властта и несправяне с управлението на държавата", обясни действието си Евгени Чачев. Румен Ангелов пък заяви, че през лятото страната ни е приличала на хибрид между охлюв и костенурка, а задръстванията в Бургас надминали тези в София. "Ако трябва да обвържа движението на икономиката с движението на автомобилите, то цяло лято българската икономика се движеше с не повече от 20 км в час", коментира депутатът.

Малко преди изненадите на опозицията Сергей Станишев бе атакуван и от две дами. Зам.-шефът на парламента Надежда Михайлова изрази категоричното си несъгласие относно неколкократното отклоняване на неудобни въпроси към премиера. "Георги Пирински два пъти пренасочва въпроси, отправени към към вас, към вицепремиера Меглена Плугчиева, а посочените причини за това са несъстоятелни и арогантни", обясни тя. Михайлова добави, че не е уместно членове на кабинето да тълкуват думите на премиера. Елиана Масева от ДСБ пък обяви, че ДСБ внася законопроект за създавене на временна анкетна комисия, която да разследва погазването на правата на журналистите по време на събитието, когато Сергей Станишев увисна в лифт на 30 метра над земята. "Протестираме срещу безнаказаното налагане на практити от тоталитарно време", заяви Масева.

"Разбирам стремежа ви да реанимирате имиджа на вашата пратия и знам, че каквото и да реши правителството, целта ви е то да бъде опорочено", обърна се от своя страна Станишев кам ДСБ. Той упрекна тъмносините в това, че дори в Деня на съединението не са успели да надхвърлят своите дребни политически страсти. Премиерат, призна, че в България съществува корупция, но обяви за наивно да се мисли, че тя може да бъде сведена до нула. Станишев припомни, че ДАНС, която беше създадена именно за борба с корупцията, е негова идея.

По-рано депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска оставката на шефа на Националната служба за охрана Димитър Димитров заради иззети снимки от аварията със Сергей Станишев. "Това е драстично нарушение на човешките права, на свободата на словото", каза бившият шеф на контраразузнаването пред Нова телевизия. Той настоя и за създаването на анкетна комисия, която да провери случая. „Изключително голям скандал е това. 18 години след 1989 НСО да си позволява с методите на УБО на бившата Държавна сигурност да притиска журналисти. Да им взема материали е голям скандал", заяви Атанасов. Той попита кой сега ще провери защо службата си е превишила правата, след като тя е към президента Георги Първанов, а той не подлежи на парламентарен контрол.

Валерия Касиян

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини