8 на сто от българите не си мият зъбите

8 % от българите не мият зъбите си въобще, или го правят през няколко дни.Паста и четка за зъби си купуват редовно съответно 36% и 33% от нас.Това са междинните данни от все още течащо изследване сред българското население над 20-годишна възраст. Те бяха представени пред журналисти от д-р Никола Дамянов от стоматологичния факултет, който участва в първата Софийска дентална среща – 2008 г.

Около 60% от анкетираните не посещават редовно зъболекар, като причините за това са страх, немарливост, липса на време и др. 2% от изследваните са с липсващи предни зъби и не желаят да бъдат възстановени. Около 53% от хората имат един или повече извадени зъба. Данните показват, че всеки от нас има средно 2,6 кариеса, 6,7 липсващи зъба и около 7,7 пломби.

Изследването е стартирало в средата на 2007 г. и ще приключи през следващата година. До финала си то ще обхване около 3000 души, като до момента са изследвани 1300 души. Към момента няма актуална информация за състоянието на зъбите на българите, тъй като последното мащабно проучване е от 1989 г. Актуални данни за състоянието на зъбите на българите към момента няма. „Българите имат адски ниска здравна култура като цяло", бе категоричен д-р Дамянов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини