Българският чиновник – стресиран и зле платен. Преглед на националния печат – 20 септември

ИКОНОМИКА
Ситуацията около "Булгаргаз" и топлофикациите е една от най-коментираните теми в днешните вестници. "Щом Бойко иска, парното ще поскъпне", заявява пред "Труд" министърът на икономиката и eнергетиката Петър Димитров. Кметът на София твърдеше, че едва ли не сме замислили капан, при който искаме да вдигнем цената на газа на входа, за да задържим цената на топлоенергията на изхода и по такъв начин да съсипем "Топлофикация", посочва Димитров. Не бива да се забравя, че държавата и съсобственик в "Топлофикация-София" и едва ли има интереси да я фалира, коментира той. Аз съм готов и ще направя всичко възможно да откликна на призива на кмета да бъде повишена цената на парното за софиянци, но е добре да се знае, че това е искане на кмета на София, отбелязва министърът. Димитров обяснява, че утвърдената от ДКЕВР цена на газа в момента е 415.07 лева без разходите за пренос в страната, а цената на входа е 512.16 лева, тоест загубите са 97 лева на хиляда куб.м. Разчетите за следващото тримесечие са за 573.48 лева, ако цената е по-ниска от тази, "Булгаргаз" ще губи и ще осигурява неправомерни субсидии за потребителите, допълва той. "24 часа" акцентира от първа страница върху идеята на министър Димитров блокът да плаща парното, а не отделните собственици на апартаменти. Услугата е колективна и отговорността трябва да е такава, смята Димитров. Така, ако сметката не се плати, ще спират парното и топлата вода на целия блок. "Спираме газа на неизрядните платци на 22 септември", категоричен е пред "Монитор" изп. директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Ако топлофикациите не се издължат, няма да можем да платим доставките от "Газпром", посочва той. "Булгаргаз" изнудва избирателно длъжниците си", заявява пред "Монитор" бизнесменът Христо Ковачки. В крайна сметка състоянието на всички топлофикации е резултат от политически решения, те доведоха и до създаването на паразитни структури, които печелят от потребителите на гърба на топлофикациите - т. нар. топлинни счетоводители, смята той. "Капитал" също коментира темата за "Булгаргаз" в материал "Газов комунизъм". "Булгаргаз" става енергиен мегахолдинг, пише изданието по повод създаването на България енергиен холдинг, в който влизат енергийните държавни фирми. Според изданието мегаструктурата със сигурност ще направи финансите на държавните енергийни дружества още по-непрозрачни и ще стане почти невъзможно да се разбере кои от тях са на печалба, кои на загуба, какви са дълговете им и към кого. "Класа" публикува интервю с председателя на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг инж. Иван Марков. "Енергийните фирми влизат в обединението 100 процента", казва Марков. Той обяснява, че дружествата, включени в холдинга, макар и юридически самостоятелни досега, са били финансово зависими едно от друго. Създаването на енергиен холдинг дава възможност за едно по-добро мениджърско управление, смята той.
***
"Кабинетът ще изхарчи 1.5 млрд. лева от излишъка", съобщава "Сега". Вестникът припомня, че преди седмици управляващата коалиция обеща да се ограничи до 1.2 млрд. лева. Допълнителните 350 млн. лева все пак остават под условие засега – ако изпълнението на бюджета върви добре до края на годината и ако се спази целта 3 на сто от излишъка да отидат във фискалния резерв. Парите ще се използват в два пакета - социален и инвестиционен.
***
Бившият директор на "Булгартабак" Христо Лачев от вчера е обвиняем за източването на тютюневия холдинг, съобщава в челния си материал "Монитор". Според обвинителите от Софийската градска прокуратурата Лачев е източил близо 500 000 лева от дружеството. Обвинението срещу Лачев е за длъжностно престъпление и присвояване в особено големи размери.
ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА
"Имало е повсеместно подслушване. Лъжа!", категоричен е пред "Труд" депутатът от левицата Румен Петков, който е бивш вътрешен министър. Според него твърдението, че 94 млн. лева са отишли за подслушване не отговаря на истината. В тези 94. млн. лева е и фондът за работна заплата на три служби и част от института на МВР, с част от тези средства е закупена и поддържана техниката, тук са и автомобилите и горивата, консумативите - от командировъчните до телефони, обяснява Петков. Нямам никакви притеснения за СРС, които са били позволявани за времето, в което аз съм бил вътрешен министър, заявява той. На въпрос за предстоящия конгрес на БСП и избора на ръководство Петков коментира, че въпросът за лидера в БСП не стои на дневен ред. Той е категоричен, че управлението на страната е успешно и са се постигнали сериозни резултати. Петков признава като пропуски, че не е обяснено на хората на разбираем език постигнатото, както и че управляващите са допуснали да бъдат тиражирани откровени лъжи, без да съумеят да им отговорят убедително.
***
"Няма поправка "Маргини" в новия НПК", обяснява пред "Класа" Милчо Паликарски, ръководител на катедра "Наказателноправни науки" в БАН и член на работната група по промените в НПК. Той обяснява, че предложението е, ако са изтекли две години при тежко престъпление и не може да се докаже, че този, срещу когото е повдигнато обвинение, е извършител, да не се прекратява производството, а да се отменя обвинението срещу тази личност. Производството продължава и действията по това кой е извършил престъпленията продължават, а не както досега - да се прекратява самото производство. Ако се установи, че освободеният примерно е извършител на прeстъплението, пак ще бъде привлечен като обвиняем, обяснява смисъла на поправката юристът.
***
"Увеличението на здравната вноска отива в резерва", съобщава от първа страница "Сега". Вместо за заплащане на медицински услуги увеличената здравна вноска ще отиде в резерва на здравната каса в БНБ и няма да се пипа, предвиждали управляващите за бюджета за догодина. Вестникът припомня, че от догодина здравната осигуровка скача от 6 на 8 процента. Очаква се от увеличената вноска да се съберат около 550-600 млн. лева повече. 275 млн. лева от тях ще влязат директно в резерва на НЗОК в БНБ и няма да се ползват за здравни плащания, научил "Сега". И "Класа" продължава темата за здравеопазването в челния си материал: "Затварят 100 болници през 2009 година". Основните причини за това са липсата на квалифициран персонал, голямата част от който е отишъл да работи извън страната, лошата техническа база, икономически неизгодното им съществуване и постоянно трупащите се дългове.
***
73 на сто от служителите в държавната администрация са стресирани, а 96.1 на сто се оплакват, че са твърде натоварени с работа, информира "Труд", като цитира проучване сред 4000 чиновници от цялата страна на всякакви длъжности в йерархията. Изследването е финансирано с пари от ЕС. Българският държавен служител е натоварен, преживява стрес, а в същото време е недобре оценен и заплатен, обобщава Юлиян Добрев от агенция "Прагматика", провела допитването. Вместо увеличение на заплатите авторите на проучването дават идея държавните служители да получат ваучери за храна, 13-та заплата, други бонуси и дори карти за почивка.
***
"Как гафът с лифта можеше да бъде избегнат", разсъждава "Сега" в приложението "Наблюдател" по повод случая с премиера Сергей Станишев, който вися 40 минути в кабинков незаконен лифт заради спиране на тока. Според автора отговорът е елементарен - ако подчинените на премиера Сергей Станишев си бяха свършили работата и ако той беше по-взискателен към тях.
БЪЛГАРИЯ-ЕС
Прокуратурата ще разследва нови случаи за измами по САПАРД за 28 млн. лева, съобщава "Стандарт". Става въпрос за евросубсидията, отпусната при 101 случая със съмнение за нарушения. Те бяха открити, след като държавен фонд "Земеделие" представи в Еврокомисията екшънплан за усвояване на парите по програмата.
ОБЩЕСТВО
Тримата първи и царят ще се съберат за първи път заедно на 22
септември във Велико Търново, съобщава в основната си рубрика "Темата" "Труд". Държавните мъже - президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев ще присъстват на грандиозните тържества по случай 100 години от независимостта на България. Празника ще почете и лидерът на НДСВ и внук на цар Фердинанд Симеон Сакскобургготски. "Дума" цитира изказване на президента Георги Първанов вчера пред международната конференция, посветена на 100-годишнината от Независимостта на България. Организатори са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Историческият факултет и Институтът по история при БАН. Участието на България в ЕС и НАТО засилва националната независимост, са думите на държавния глава. Той изтъква, че зависимостта в рамките на ЕС и НАТО се трансформира в нови ресурси и прави страната независима в редица процеси.
***
"Младите са хубави, но нямат глас и морал" - такава оценка дава пред "24 часа" оперната прима Райна Кабаиванска. Според нея големи гласове в момента няма, а с мъжките гласове е направо трагедия и има дори мъже сопрани. Тя смята, че, за да успее един певец, трябва да е научен и на дисциплина и смята, че на младите й ученици именно това липсва.
***
"Осем на сто от българите не си мият зъбите", е челното заглавие на "Новинар". Такъв е делът на хората, които не мият зъбите си въобще или ги почистват веднъж на няколко дни, според междинните данни от научно проучване,финансирано от просветното министерство. Повече от mоловината анкетирани имат по един или повече извадени зъби, средно по около 7 са липсващите зъби на участниците в изследването, което до момента е обхванало 1300 души над 20-годишна възраст.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини