“Гардиън”: Корупцията в България е начин на живот

„Когато двама от най-известните заподозряни гангстери на България, бяха арестувани през октомври 2005 г. и обвинени в подготовката на три убийства и пране на пари, балканската дърава се нуждаеше именно от такава публичност докато нервно чакаше дали ще й дадат ключовете да Европейския съюз", пише „Гардиън", цитиран от vsekiden.com.
Но вестникът посочва, че три години по-късно, страната е вече член на ЕС, обаче Маргините още не са в затвора. „Те са пуснати под гаранция след поредица от събития, включително внезапната смърт на важен свидетел, Николай Дамянов, както и мистериозни болести, които не им позволяваха да се явят в съдебната зала за дълги периоди и делото трябваше да бъде отлагано над 20 пъти", изрежда „Гардиън". Изданието добавя, че според български медии Маргините са били видяни да се забавляват лятото на „Слънчев бряг" и дори, че се очаква обвиненията срещу тях да бъдат оттеглени.
„Гардиън" пише, че Европейската комисия следи отблизо българските съдилища, след като през юли отправи унищожителна критика към съдебната система в доклад за напредъка на страната. Всекидневникът припомня, че Брюксел е замразил и близо 1 млн. евро помощи, тъй като организираната престъпност и корупцията продължават да бъдат толкова сериозен проблем.
„Корупцията в България е начин на живот за много от жителите на страната, които са 7,5 милиона души", информира „Гардиън", като се позовава ва проучване на Центъра за изследване на демокрацията от началото на 2007 г. Според него средният брой на корупционните практики, в които са участвали граждани е между 110 и 115 хиляди на месец.
Дори вътрешният министър Михаил Миков признава, че борбата с корупцията е негов „приоритет номер едно", изтъква „Гардиън". Пред вестника обаче той заявява, че останалите държави от ЕС подценяват трудностите, пред които е изправена страната.
„Ако България не въведе къщата си в ред ЕС може да предприеме и други стъпки – да откаже да признава български съдебни решения, да й попречи да влезе в Шенгенската зона, или да въведе еврото, както и да не отпусне структурни фондове, което ще е много повече от замразените сега 1 милиард евро", се казва в статията.
„Това е опасна перспектива", споделя пред „Гардиън" дипломат в София – „Ако не оправят нещата, можем да изпаднем в положение, при което най-бедната страна в ЕС да стане нетен донор на организацията, което изобще не е добре".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини