Максим Стависки: Много ми е тъжно за това, което се случи, интересувам се от състоянието на Мануела

Много ми е тъжно за това, което се случи, интересувам се от състоянието на Мануела, каза пред журналисти световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки след заседанието на ВКС. За съжаление не мога да направя чудо, бяха думите на спортиста.

Руският сайт, който показа, че Стависки се качва в кола бил "жълт", според Стависки. "Колата е дадена от продукцията "Ледников период" и е с рекламна цел. Аз не карам кола нито в България, нито в Москва. Инцидентно един или два пъти се е налагало колата да бъде преместена от една на друга пързалка, но в рамките на един комплекс", каза Максим.

Не съм човек, който може да съди някого, всеки си има проблеми и няма какво да коментирам. Така Стависки определи показаните по телевизията кадри с бащата на Мануела Горсова, на които се вижда че той играе на ротативки. Адвокатите на спортиста не искат случилото се с Горсов да повлияе върху решението на съдиите. Фигуристът Максим Стависки, който е подсъдим по дело за катастрофа, за пореден път заяви днес пред съда, че се разкайва за постъпката си. Работя по 15 часа на ден и така изкарвам парите, които да платя. Върховният касационен съд заседава като последна инстанция по делото заради катастрофата, която Стависки причини през миналото лято по пътя Созопол-Приморско - близо до река Ропотамо. Алкохолната му проба бе положителна. Прокуратурата иска отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав заради допуснато процесуално нарушение. Гражданските ищци искат налагане на по-тежко наказание, както и увеличение на размера на присъдените обезщетения за причинени неимуществени вреди на пострадалите. На 7 май Апелативният съд в Бургас потвърди издадената на 30 януари присъда на Окръжния съд в крайморския град. Фигуристът бе осъден на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок. По исковете съдът реши още на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров Стависки да изплати по 90 хиляди лева неимуществени вреди и 4815 лева - имуществени. За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в кома, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева, които Стависки трябва да изплати като неимуществени вреди. В мотивите си за потвърждаване на присъдата съдиите посочват, че са взети предвид високата степен на обществена опасност на деянието и настъпилия резултат, както и повече от два пъти над допустимата концентрация на алкохол в кръвта на Стависки. От друга страна, са отчетени и многобройните добри характеристични данни за подсъдимия - липсата на противообществени и престъпни прояви, изрядното процесуално поведение, искреното разкаяние и чистосърдечните самопризнания, както и осъзнатото чувство за вина. Апелативните магистрати посочиха още, че осъдителната присъда и последиците от условното осъждане на Стависки ще се окажат сами по себе си достатъчни за неговата лична превенция. Решението на ВКС по закон трябва да е ясно в едномесечен срок. (БTA)
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини