Природният газ поскъпва с близо 24% от 1 октомври

Цената на природния газ да бъде увеличена с 24 процента от 1 октомври и с още 21 процента от януари догодина. Това е становището на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съгласувано с ръководството на "Булгаргаз". То ще бъде одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Синдикатите обявиха, че ще обжалват по съдебен път всяко решение, надвишаващо обща стойност от 24 процента за следващите две тримесечия.
Предложението за увеличение на две стъпки е направено от министъра на икономиката Петър Димитров и съгласувано с председателя на ДКЕВР Константин Шушулов и ръководството на "Булгаргаз".
Втората стъпка от 21 процента ще се реализира при запазване на сегашните стойности на цената на нефта и стойността на долара. Министър Димитров обеща компенсаторни мерки за домакинствата.
Най-вероятно цената на парното ще бъде увеличена с повече от 12 процента, ако се одобри двустепенното поскъпване на газа, обясни Константин Шушулов. По думите му тристранният съвет е одобрил и промяната в Закона за енергетиката, която ще направи възможно увеличаването на цените на тока и парното паралелно с всяко увеличение на цената на природния газ.
От ръководството на КНСБ заявиха, че ако ДКЕВР одобри стъпаловидно увеличение на обща стойност над 24 процента, ще обжалва това решение по съдебен път. Синдикатите подготвят и протестни действия от четвъртък.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини