Токът здраво ни удря! Сметките за септември до 10 пъти по-високи

Сериозна криза се задава за зимата, след като вече хиляди българи изреваха от септемврийските си сметки за ток. Те са средно със сто лева по-солени от предишния месец, пише Стандарт.

В някои блокове увеличението е дори 1000%. Макар че зимата е далече и печките още не бяха пуснати, Енергото извади балтията.

"За август ми взеха 40 лева, сега получих фактура за 140", алармира столичанин от квартал "Левски". Той ще плаща същата сума и за октомври. Причината е, че ЧЕЗ начислява сметките за три месеца напред на база на потреблението за миналата година.

Ако изразходваме по-малко, ще ни връщат пари. "Не искаме да кредитираме ЧЕЗ", гневят се столичани. Най-солено излиза токът в новопостроените блокове. Всички апартаменти в нова сграда на ул. "Пиротска" в столицата получили сметки от 200 лв. за септември и октомври.

Само боксониерите имат по 70 лв. Токът на новопостроен двустаен апартамент в Младост 1 пък е оценен на 350 лв. Друг абонат на ЧЕЗ от столицата пък получил шокираща сметка за септември от 1800 лв.

Всеки, който не е доволен от прогнозната си сметка за ток, може да я коригира, като отиде в най-близкия център за обслужване на клиенти, обясниха от ЧЕЗ.

Промяната може да се направи в началото на всеки нов тримесечен период. Рискът обаче е, че при засичането на електромера на третия месец може да се получи прекалено висока сметка, предупредиха от компанията, която обслужва цяла Западна България. Сметките наистина се коригират след подадена молба, но от шока с начислени 1000 киловата авансово можеш да получиш удар, коментираха клиенти на електроразпределителното дружество.

Не искаме да ставаме кредитори на енергото, като им плащаме авансово огромни сметки за ток, които никога няма да изразходим, коментират абонати на опашките в клиентските центрове. Потребителите трябва да плащат единствено за реално потребена и точно отчетена енергия, гласят европейските директиви.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини