В България около 3 хиляди души се занимават с иманярство

"В България около 3 хиляди души се занимават с иманярство", каза в ефира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той определи иманярството като "кражба от държавата".

"Въпреки че през последните години това явление бе криминализирано, аз нямам впечатления, че нещо се е променило", каза още Църов.

"Цялата Великотърновска област е подложена на активна иманярска дейност, тъй като тази част от България, а и от Балканите, е била населявана от различни култури, живели по тези земи. Има обаче и такива разкопани места, където няма никакъв шанс да се открие нещо - те обаче също са разкопани и унищожени", заяви още специалистът, информира агенция Фокус.

Що се отнася до откраднатите през миналата седмица колони от римското селище Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп, Църов коментира, че имат много висока историческа, а не толкова финансова стойност.

Според него напълно възможно е тези, които са ги откраднали, дори да не знаят какво точно представляват те.

"За тях това сигурно е просто парче обработен камък, което струва 10, 20 или 30 лева", коментира Църов.

Научната стойност на колоните е много голяма, защото това са останки още от самото създаване на града.

"Директорът на музея е категоричен, че въпреки кражбите Никополис ще остане обект на научен и исторически интерес, но фактът, че се нарушава даденост, запазена 18 века говори достатъчно „колко сме цивилизовани ние и колко цивилизовани са били варварите преди 18 века", коментира той.

"Охраната на недвижимте археологически паметници е оставена на произвола на съдбата", каза още Църов.

Що се отнася до Никополис ад Иструм, само дневна охрана се грижи за безопасността на обекта. За да бъде осигурена ефективна денонощна охрана са нужни около 50 хиляди лева - нещо, което бюджетът на музея не може да си позволи.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини