Закарали родилка в болница без лиценз, тя почина

Болницата в Девин няма сключени клинични пътеки с РЗОК-Смолян за осъществяване на раждане и лекуване на амниотична емболия.

Това каза директорът на Районна здравоосигурителна каса – Смолян д-р Кузман Гелов, цитиран от Фокус. Бременните могат да посещават болницата само в първите седмици на бременността си. Причината да не бъдат сключени клинични пътеки с болницата е липсата на неонатолог и микропедиатър.

На 4 октомври т.г. в болницата в Девин 35-годишната родилка Ирена Маринова почина непосредствено след раждането на второто си дете. Първоначално бе съобщено, че жената е починала, тъй като в болницата не е имало кръв за кръвопреливане. По-късно стана ясно обаче, че най-вероятната причина за смъртта е амниотична емболия. Според лекари при това заболяване родилката в над 90 на сто от случаите не може да бъде спасена, тъй като това е състояние, при което част от околоплодните води навлизат в кръвоносната система на жената. Вследствие на това се запушват капилярите, което води до внезапна смърт.

Гинекологът, който е извършил израждането, е на около 60 години. По думите на д-р Гелов, трябва да има ограничения на възрастта на практикуващите лекари.

В момента в болницата в Девин се извършва проверка от Районния център по здравеопазване в Смолян.

Освен в Девин раждания не могат да се извършват и в болниците в Златоград и Рудозем, поради липса на сключени договори за клинични пътеки с РЗОК-Смолян.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини