ДПС ще иска оставката на Сертов. Преглед на националния печат – 15 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Иван Драшков: "Нямам отношение към "Галерия", пише "Труд". Нямам никакво отношение към информационно дело "Галерия", заяви бившият заместник-предеседател на ДАНС Иван Драшков. Той подчерта, че не е разпореждал делото, нито го е контролирал, нито е подписвал искания за подслушване на журналисти. Според Драшков скандалът в ДАНС станал, защото ръководството на агенцията уведомило депутатката Татяна Дончева и ексшефа на НСС Иван Чобанов, че им се четат разпечатките на телефонните разговори. "ДПС ще иска оставката на Сертов, ако трябва", казва в интервю за "Труд" Касим Дал, заместник-предеседател на ДПС. Той е категоричен, че не може за щяло и нещяло да се търси координация и подкрепа от коалиционния партньор, а за една от най-важните структури в държавата, каквато е ДАНС, решението да не се обсъжда. Още повече с мандатоносителя. Касим Дал е убеден, че не може председателят на агенцията Петко Сертов да не е знаел какво се случва. Затова не може професионалист като Иван Драшков, който дори няма отношение към случая, да понесе цялата отговорност. "Искаме цялата истина да излезе наяве. Вината е изключително на Петко Сертов", заявява Касим Дал. "Спорът в ДАНС е като за Коза Ностра", е определението на Петър Москов, член на ръководството на ДСБ. В интервю за "Труд" той заявява, че ДАНС в този й вид трябва да се закрие. И на нейно място да се направи нова, но с mредварително зададен строг парламентарен контрол, доминиран от опозицията. Също така в ДАНС трябва да има лустрация. Защото именно хората от ДС са тези, заради които агенцията стигна дотук, е позицията на Москов. "Страхувам се ДАНС да не стане новата политическа полиция", споделя в интервю за "Класа" независимият депутат Лъчезар Иванов. И обяснява: "Според мен темата за ДАНС няма да приключи скоро. Причината е, че сме свидетели на политическата намеса в управлението на агенцията, на назначаването на хора на БСП и ДПС. В агенцията трябва да работят професионалисти без политически пристрастия, защото в противен случай ще се създаде нова политическа полиция."
***
"В БСП нямало да има нощ на дългите ножове", отбелязва "Труд". "Тези, които очакват нощ на дългите ножове на 47-ия конгрес на БСП и влизане във вътрешни схватки, няма да дочакат", каза премиерът и соцлидер на БСП след засезанието на Изпълнителното бюро на партията вчера. Така стана ясно, че очакваната интрига - дали бившият вътрешен министър Румен Петков ще поиска оставката на Станишев, каквато информация излезе в пресата, не се е състояла. Поводът бе уволнението на заместник-предеседателя на ДАНС Иван Драшков, когото Петков защити. На пресконференцията по-късно Станишев похвали професионализма на Драшков, но за него било "неприемливо, когато в такава структура се прокарват разделителни линии." "Който посяга на единството на БСП е обречен", категорична е лявата евродепутатка Илияна Йотова. Пред "24 часа" тя заявява, че разцепление в партията няма да има. "Разделение на партията означава разделение на структурите, а ние сме в отчетно-изборна кампания за конгреса и се срещаме с хората. Виждаме, че конфликт в БСП няма."
***
"Опозицията била бутафорна", пише "Монитор"."Поведението на опозицията е бутафорно и доста разочароващо", обяви вчера премиерът Сергей Станишев. Изявлението бе направено заради драмата с урната с подписите за уволнение на кабинета, която премиерът нареди да бъде прибрана във вътрешния двор на Министерския съвет. Десните определиха поведението на кабинета като политическа репресия.
***
"Само една глоба за купен глас? Спешно променете закони!", призовава от страниците на "24 часа" Росен Димов, апелативен прокурор на Пловдив. Той посчва, че след като случаи на купуване на гласове стигнат до съда те се решават с наказание глоба или обществено порицание. Тази тежест на наказанието в никакъв случай не може да въздейства. Ако не искаме цяло "спазарено" Народно събрание трябва да бъде разрешено подслушване и тайни агенти за търговците на гласове, предлага Димов. "Партиите, купувачи на гласове, да не участват в следващия вот", е добро решение според Яни Янев, депутат от НДСВ. В интервю за "Монитор" той развива идеята за конкретни политически санкции. Политическа партия, за която е констатирано, че в дадена секция е купувала гласове, да губи гласовете си в тази секция. Ако се окаже, че определена политическа сила в даден район има нарушения в повече от три секции, това означава загуба на гласове в целия район. А ако се окаже, че някоя политическа сила купува гласове в редица избирателни райони - да бъде заличена от изборите и да бъде забранено участието й на
следващия вот.
***
"Пребиха човек на "Атака", отбелязва "Класа". Неизвестни лица пребиха лидера на партия "Атака" в Петрич Огнян Тетимов. Лидерът на партията Волен Сидеров обясни, че в случая става въпрос за политически натиск Тетимов да се откаже да бъде общински съветник. Сидеров ще настоява пред министъра на вътрешните работи Михаил Миков да бъдат заловени преките извършители и поръчителите на побоя.

ИКОНОМИКА
"Земеделие и туризъм ще спечелят от кризата", е преценката на финансиста Емил Хърсев. В интервю за "24 часа" той посочва, че в условията на криза за големите мултинационални компании добрата стратегия е да концентрират дейността си. При малките нишови фирми, каквито са нашите - обратно. За тях ситуацията е подходяща за бърза експанзия, защото конкуренцията намалява. Земеделието и хранителната ни промишленост могат да спечелят, защото кризата удвои цените върху цялата износна палитра. Това е шанс и за нашия туризъм, защото е евтин. "Край на 3-месечното отчитане на тока", е темата на "Труд". Тримесечното отчитане на тока, което беше въведено от енергото
на ЧЕЗ в Западна България, ще бъде прекратено. Решението за това е взето на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в понеделник и важи за територията на цялата страна. Основната причина за прекратяването му е липсата на доверие в обществото към този начин на определяне на сметките. "Броиш 15% за начало, иначе няма лизинг", пише на първа страница "24 часа". Заради финансовата криза банките и лизинговите къщи налагат нови, по-тежки правила за купуване на автомобил на изплащане. Почти невъзможно е да се вземе кола с първоначална вноска под 15%. Институциите са затегнали условията при подаване на документи и много малко кандидати отговарят на изискванията им.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Губим замразени милиони от ЕС", алармира "Труд". Министерството на регионалното развитие и Националната агенция "Пътна инфраструктура" могат да провалят размразяването на част от предприсъединителните фондове за България, които Европейската комисия блокира през юли заради лошо управление и корупция. Това предупреди вчера вицепремиерът по еврофинансирането Меглена Плугчиева след серия срещи с представители на евроинституциите в Брюксел. През юли Еврокомисията ни замрази 84 млн. евро по ФАР и около 150 млн. евро по ИСПА, предвидени за пътища. До края на
ноември комисията трябва да се произнесе за направеното от властите да се отстранят нередностите. "Още чакаме пояснения за конфликта на интереси в пътния фонд", казва в интервю за "Дневник" Данута Хюбнер, еврокомисар
по регионалната политика. Тя е лаконична: "Плащанията ще бъдат подновени, когато комисията е убедена, че не е имало конфликт на интереси при европроекти и че е направено нужното за ефективно управление от пътната агенция. Уверявам ви, че комисията не иска да задържа фондовете безкрайно. Знаем колко са важни тези проекти за България, но все пак те трябва да се изпълняват коректно. Ще проучим внимателно отговорите на нашите въпроси, които ще даде Министерството на финансите, както и плана за действие в новата пътна агенция. Ще направим и свои проверки, за да се уверим в качеството на новите одити. Докато не стане това, комисията не може да вдигне забраната върху парите."

"САПАРД вече плаща по спрени проекти", съобщава "24 часа". Фонд "Земеделие" започна да плаща проектите по САПАРД с пари от бюджета, обяви вчера шефът на ведомството Атанас Кънчев. Преведени са вече 1,5 млн. лв. на 13 земеделски производители. Изплатени са и други 17 проекта. Все още обаче не е ясно дали парите ще бъдат възстановени на България от Европейската комисия.

"Българите искат засилен контрол от ЕС", коментира "Труд". Социологическите изследвания в началото на есенния политически сезон след критичния доклад на ЕС за България и острия вътрешнополитически дебат около него регистрират някои интересни резултати. За близо 67% от българите членството на България в ЕС е безспорен положителен акт. Сред най-значимите позитивни ефекти от членството на България в ЕС анкетираните поставят свободното пътуване зад граница и засиления контрол от страна на ЕС. Най-сериозен недостатък на българското представителство в Европарламента според 42% от запитаните е тенденцията вътрешнополитически интереси и битки да се пренасят на европейско равнище.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини