Нови разкрития: скандалът със спонсорите на БСП

Разследваният за източване на пари от САПАРД бизнесмен Марио Николов индиректно потвърди вчера схемата, по която фирми заобикалят закона, за да финансират политическите партии.

Пред бтв той призна, че през 2005 г. 3 негови фирми са дарили по 10 000 лв. на свои работници. Според ГЕРБ същите граждани по-късно са дали парите за финансиране на предизборната кампания на БСП. Според Николов обаче средствата са дарени на служителите като поощрение за добрата им работа и той не знае какво са направили те с тях. По закон всички дарители влизат в публичен отчет, който се внася в Сметната палата.

Скандалът тръгна, след като миналата седмица председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде на главния прокурор Борис Велчев папка с документи. В нея имало доказателства, че трите фирми, разследвани за източване на САПАРД - "Еврофриго", "Палми груп" и "Родопа-Шумен", са дарили 10 000 лв. на 15 физически лица, които от своя страна са ги дали за предизборната кампания на БСП през 2005 г.

Цветанов разказа и за видеозапис, на който Сергей Станишев е редом до Марио Николов в птицекланица в с. Чубра до Сунгурларе, собственост на едната от тези фирми.

Вчера Цветанов допълни, че до Румен Петков е изпратено писмо, в което са изброени 15-те физически лица и точната сума, която е преведена чрез тях.

Бизнесменът Марио Николов отрече това да е схема за скрито спонсориране. Според него общата сума е 120 000-130 000 лв. и това не са пари от САПАРД. Отрече и да е писал писмо по въпроса до някой отговорен фактор в БСП. Той разказа, че Станишев като лидер на БСП се появил изненадващо на предизборна среща в предприятието по молба на шефа на БСП в Сунгурларе.

Николов се почудил, че го вижда, но го посрещнал и нагостил с гъши дроб. Видеоматериалът за този паметен ден се пазел в дома на Николов с етикет "Посещение - Станишев в Чубра". Бизнесменът подозира, че документите и дискът са иззети неправомерно при обиск в дома му от ГДБОП на 13 февруари 2007 г. По това време шеф на службата бе Ваньо Танов, който сега е общински съветник от ГЕРБ в Русе. Той заяви, че не е възможно материалите да са изнесени при обиска.

"Всички спонсори и дарители на БСП са публични. Ние сме ги представили в Сметната палата още през 2005 г. Винаги сме действали в рамките на закона", подчерта вчера премиерът Сергей Станишев. Той не коментира дали е морално фирми да даряват служители, а после те да прехвърлят парите на партията.

"Всяка година 2000-3000 души даряват за БСП различни суми и също редовно се отчитат в Сметната палата", допълни соцлидерът. "Ако все пак се докаже, че някои от средствата са от незаконна дейност, сме готови да ги дарим за благотворителност", зарече се Станишев.

Вчера в. "Сега" поиска от БСП списъка с дарителите от 2005 г., който бе обещан, но не е ясно кога ще ни бъде предоставен.

Софийската градска прокуратура е възложила на ДАНС да провери сигнала на ГЕРБ, научи "Сега". Според магистрати обаче от данните няма да излезе нищо незаконно. Те коментираха също, че е било редно Николов да подаде жалба за липсващите от дома му вещи веднага след обиска, а не да чака близо година подходящия момент.

Станишев отново повдигна вчера въпроса за финансирането на ГЕРБ. В петък премиерът даде на председателя на партията Цветан Цветанов 10-дневен срок, за да каже дали тя се финансира от големи строителни предприемачи, които ползват общински терени в София. "Да му дадем време да отговори, след това вероятно ще трябва да отговарят други хора", призова премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини