Бойко и Волен се захапаха заради президентско оплакване

Словесни престрелки и декларации до медиите се размениха в рамките на няколко часа, след като кметът на София Бойко Борисов поиска незабавни мерки за спазване на обществения ред и намаляване на звука при провеждане на мероприятията на ПП "Атака" пред сградата на Президентството на Република България.

Първо от Общината изпратиха писмо до коменданта на мероприятията на парламентарната група Десислав Чуколов, в което се казва, че са зачестили сигналите от служители, работещи в близост до сградата на Президентството на Република България.

В съобщението се казва, че сигналите, подадени от граждани, са относно нарушения на разпоредбите на Наредба № 1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична община, а именно невъзможността им да извършват служебните си задължения поради високия шум.

Във връзка с това Борисов е изискал да се предприемат незабавни мерки за намаляване на звука, за да не се възпрепятства нормалния процес на работа на институциите.

От "Атака" реагираха моментално и съзряха в действията на кмета намерения да се угоди на исканията от страна на управляващите и президента протеста да бъде ограничен.

Като ясна индикация за това от партията посочват, че заповедта на Борисов е дошла след като днес сутринта той е имал имал остър разговор с началника на кабинета на президента Никола Колев.

Въпреки предупреждението от "Атака" заявиха, че нямат никакво намерение да намалят озвучаването на постоянния си протест пред президентството.

По този повод Волен Сидеров призова кмета Борисов най-накрая да се определи опозиционер ли е или предпочита да бъде инструмент в ръцете на управляващите от БСП.

След проведена среща в Столична община между Сидеров и Юлия Ненкова, зам. - кмет по "Координация, контрол, обществен ред и сигурност", е станало ясно също, че оплакванията от силата на озвучаването в общината са постъпили от президента Георги Първанов, началника на кабинета му ген. Никола Колев и депутата от Коалиция за България Георги Божилов.

Общо в Столична община са получени 5 - 6 е-mail-а, визиращи озвучаването на протестния лагер на "Атака".

В отговор на обвиненията, че кмета се превръща в инструмент на управляващите, Бойко Борисов изпрати декларация до медиите, в която заявява, че както не се е поддал на натиска от президентството да спра протестните действия на ПП "Атака", така няма да позволи Волен Сидеров да е причина за нарушаването на обществения ред.

"Като кмет на Столична община аз съм длъжен да съблюдавам спазването на обществения ред на нейната територия. Колкото до протеста - в историята на България няма по-дълго разрешение за провеждане на опозиционен протест", заяви Борисов.

Градоначалникът си позволи да напомни на Сидеров и факта, че точно с гласовете на общинските съветници от ПП "Атака" беше свален председателят на Общинския съвет в Пловдив Йордан Кюмюрджиев.

"Така управлението на града беше предадено в ръцете на БСП", допълни Бойко Борисов.

Actualno.com напомня, че ПП "Атака" провежда протестите си пред Археологическия музей от 28-ми юли т.г. От общината съобщиха също, че ако заповедта за намаляването на звука не бъде изпълнена ще бъдат предприети мерки по чл. 13, ал. 1 от ЗСММ , а именно прекратяване на мероприятието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини