Никопол ще прави електричество от слама

Първата в страната топлоелектроцентрала с биогориво слама ще се изгражда в Никопол, информира областният управител на Плевен Цветко Цветков.

В момента се подписва документацията за продажба на терените в Никопол и Белене на българската компания "Енемона". Топлоелектроцентралата ще е с 15 мегавата енергийна мощност. Стойността на инвестицията е над 100 млн. лв.

Това ще е първата централа в България, която ползва за гориво слама като биомаса. Плевенска област произвежда годишно около 300-350 хил. т слама, която досега не се е използвала и е оставяна на полето.

Централата ще е съвременна и ще отговаря на всички технологични изисквания и световни тенденции в строителството на подобен тип съоръжения.

"Надявам се, в рамките на 2 години тази централа да бъде факт. Там ще бъдат разкрити много работни места. Стратегически мястото е избрано добре, тъй като ще може да се ползва суровина и от Румъния - един голям производител на зърно. Фериботът Никопол - Турну Мъгуреле, чието откриване се предвижда до месец, ще бъде от голяма полза за транспорта и снабдяването", подчерта Цветков.

Всичко това според него е предпоставка за развитието на една мощна индустриална зона около централата, за да се решат проблемите с безработицата в региона, особено след закриването на Завода за картон в Никопол.

Следващата инвестиция ще бъде в Белене, където фирма "Енемона" ще построи складове за съхранение на биомасата. Освен това там ще бъде създаден и Завод за енергетично оборудване.

Проектът ще струва около 10 млн. лв. Оборудването ще се използва за централата в Никопол, което ще допълва датското - най-доброто в света, както и за останалите централи, които фирмата има намерение да построи в страната. Реализацията на проекта включва разкриването на няколкостотин работни места.

"Като изключим АЕЦ "Белене", това е първата сериозна производствена мощност в областта. "Енемона" има намерение и готовност да направи малка централа и в Койнаре, община Червен бряг, която да произвежда и пара за топлофициране", информира още Цветков.

На първо време ще бъдат отоплявани обществените сгради и детските градини, а в последствие - и битови абонати. В момента се водят преговорите за участието на общината там.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини