България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека

България беше осъдена от Европейския съд по правата на човека заради насилие, упражнено от полицаи върху арестант, което бе квалифицирано като "нечовешко отношение", предаде АФП.

Жалбоподателят Владимир Ангелов Георгиев на 32 години, подал жалба за това че в продължение на близо две седмици в периода май-юни 1999 г. е бил малтретиран по време на престоя му в ареста на полицейски участък в София. Мъжът бил ритан, удрян с юмруци в опит да бъде принуден да подпише документи, свързани с повдигнатите срещу него обвинения.

В знак на протест срещу малтретирането два дни по-късно той си прерязал вените и заради това бил удрян с полицейска палка от един от охранителите. Въпреки че подал жалба пред прокуратурата, следствието заключило, че властите не са извършили никакво нарушение.

Съдът по правата на човека основава решението си на медицинските свидетелства и снимките на жалбоподателя, които показват рани по много части от тялото му, гръдния кош, хълбоците, таза и краката. Според съда тези наранявания са явно са били причинени от безразборни удари с палка и употребата на "значителна сила" и заключава, че с това нечовешко и унизително отношение е нарушен член 3 от Европейската конвенция по правата на човека.

Жалбоподателят трябва да получи 6000 евро за нанесени морални щети.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини