Бойко, млъкни!

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът Георги Първанов.

Държавният глава призова столичния кмет да се извини за коментара за Възродителния процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Възродителният процес не е просто сгрешен в целите си, както твърди Борисов. Целите на Възродителния процес са в създаването на етнически хомогенна нация", посочи президентът.

Попитан за тезите за сценарий за създаване на етническо напрежение в страната, президентът Първанов каза, че няма такъв.

"Представете си, че в съседните нам страни някой реши да преименува българите, да им сложи имена, различни от нашата именна традиция. Това вече са сериозни въпроси", заяви той.

Държавният глава отново посочи, че съществуват неписани правила в рамките на етническия модел, като най-важното е да не се спекулира с етнически въпроси в политическия дебат.

На въпроса дали се смята за адвокат на лидера на ДПС Ахмед Доган, президентът отговори, че някой трябва да каже на Борисов, че има право да мълчи.

"Той с всички свои изказвания досега произведе сериозни гафове и сериозни лъжи", заяви Георги Първанов.

По-рано днес премиерът Сергей Станишев пък призова медиите да не насаждат етническо напрежение.

"Всяко поведение и говорене, което насажда етническо напрежение, е опасно. Притеснен съм от ескалацията на говорене на тази тема", обърна се към журналистите премиерът.

По думите му има и опит за демонизиране на ДПС.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини