Перестройка в Америка. Преглед на националния печат – 6 ноември

Перестройка в Америка, тръби днешният „Труд". Огромното желание за промяна в Америка надви расовите предразсъдъци. Век и половина след като Ейбрахам Линкълн сложи край на робството, и 45 г. от легендарната реч на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта", американците избраха първия тъмнокож президент в историята си. Демократът Барак Обама (47) спечели най-дългата и впечатляваща битка за Белия дом, за да стане 44-тия държавен глава на страната. "Америка, промяната дойде", обяви вчера в Чикаго сенаторът от Илинойс пред 200 000 екзалтирани свои привърженици, които плачеха от радост. Минути по-рано опонентът му - републиканецът Джон Маккейн, призна поражението си в Аризона с трогателните думи: "Днес бях кандидат за най-високия пост в тази страна, която толкова много обичам. Тази вечер оставам неин слуга."Маккейн призова американците да се обединят зад Обама и бе категоричен, че ще му помага в преодоляването на множеството предизвикателства пред страната.
Америка и светът очакват и "обаманомика", отбелязва „Дневник". Демократът Барак Обама стана първият цветнокож президент на Съединените щати, след като победи републиканския си съперник Джон Маккейн на изборите във вторник...Световните пазари одобриха избора на американците. Редица коментатори обаче напомниха, че новият държавен глава трябва да се справя с тежки финансови проблеми. Самият той обяви готовност да търси сътрудници за изграждане на нов икономически курс, вече придобил известност като "обаманомика", с който да измъкне страната от кризата, отбеляза в. "Ню Йорк таймс".
"Промяната дойде в Америка." С тези думи победителят посрещна близо 240 хил. свои поддръжници в Чикаго, Илинойс. В речта си Обама най-напред отбеляза историческото значение на безпрецедентните в много отношения избори, премахнали последната расова бариера в политическия живот в САЩ. "Никога не съм бил преизпълнен с толкова много надежда като днес," каза той, като не пропусна да отбележи, че това е едва началото на тежкия път към постигане на основополагащи промени в страната.
Световните пазари одобриха избора на американците. Редица коментатори обаче напомниха, че новият държавен глава трябва да се справя с тежки финансови проблеми. Самият той обяви готовност да търси сътрудници за изграждане на нов икономически курс, вече придобил известност като "обаманомика", с който да измъкне страната от кризата, отбеляза в. "Ню Йорк таймс".
Републиканецът Джон Маккейн беше сред първите, поздравили демократа. Той беше последван както от настоящия президент Джордж Буш, така и от бившия държавен секретар Колин Пауъл, който призова американците да се обединят около Обама независимо от политическите си пристрастия.
През цялата сряда своите поздравления изказваха и световните лидери. ЕС, както и Русия обявиха готовност за установяване на тясно сътрудничество с новата администрация на Белия дом след години на противоречиви отношения, белязали управлението на Буш. Американският посланик в България Нанси Макълдауни изрази увереност, че силните връзки между Вашингтон и София ще продължат.


Българският спонсор на Обама бил финансист, разкрива „24 часа". Финансист, бивш служител във външното министерство и активен участник по различни форуми, се оказа българинът, финансирал кампанията на новия президент на САЩ Барак Обама. По данни на американската детективска агенция СТС 68-годишният Стамен Методиев Стоичков е направил десетте дарения на обща стойност 170 долара в полза на вече избрания за президент сенатор на Илинойс. През 1998-2001 г. Стоичков е разследван за теглене на необезпечен кредит в размер на $ 1 млн. от Добруджанска банка чрез фирмите си "Феникс Роял" и "Феникс корпорейшън". Дружествата са регистрирани на негово име и на съпругата му Недялка. Основно се занимават с брокерско-финансова дейност и с търговия на дребно с месо и месни продукти.
Бизнесът: Банките изнесоха 450 млн. лева, брои "Стандарт". Българските банки изнасят пари навън. Те са върнали обратно на "майките" си в чужбина 450 млн. лева. Това обяви Александър Кашукеев, член на Управителния съвет на търговско-промишлената палата, на кръгла маса за мерките срещу ефектите от финансовата криза. Според него изнесените пари са част от освободените 600 млн. след мерките на БНБ. Преди две седмици Централната банка реши да признае за резерви 50% от кеша на трезорите, за да им остави повече свежи пари. "Имаме наша информация, че за следващата година трезорите ни са поели ангажименти да върнат милиарди, отпуснати от западноевропейските групи. Затова и антикризисните мерки не работят в полза на родната икономика", каза още Кашукеев. Нямаме данни за подобно изнасяне на средства навън, заяви зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Не са излизали свободни средства от страната, няма такъв процес, категоричен бе и председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров. Предприемачите обаче поискаха като реална мярка минималните резерви на банките да бъдат намалени.
Три коалиции се борят за вота ни догодина, прогнозира „Монитор". Хипотетичните коалиции в главите на политиците и политолозите съвсем побъркаха нашенеца. В средата на октомври политическата неориентираност е достигнала своеобразен връх. Това сочат данните от последното национално представително проучване на НЦИОМ. Така от въпроса "Ако изборите бяха днес, бихте ли гласували за изброените по-долу хипотетични коалиции" става ясно, че трите коалиции ГЕРБ-СДС, ГЕРБ-БСП и ГЕРБ- "Атака" получават почти еднаква обществена подкрепа. Равен процент одобрение - по 28,5%, събират две хипотетични коалиции ГЕРБ- СДС - 28,5%, и ГЕРБ - "Атака". След тях се нарежда т.нар. голяма коалиция ГЕРБ- БСП, за която биха гласували 25,8%. По думите на ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова "полемиката между премиера и кмета на столицата не само не води до позитиви на единия или другия, но поражда и обратен ефект сред партийните симпатизанти". Както казва народът "Щом се карат, значи се обичат" и затова зад политическата дискусия хората виждат все повече възможност за коалиция между двете политически сили. Нещо повече, със 7% е нараснала подкрепата за коалицията БСП и ГЕРБ само за един месец. Интересно е да се знае, че три четвърти от електората на БСП приема тази коалиция, а една четвърт от симпатизантите на ГЕРБ биха гласували за нея. Хората на столичния кмет по биха предпочели да гласуват за коалиция с "Атака", отколкото със социалистите. За избирателите на партията на Бойко Борисов най-приемлив коалиционен партньор е СДС, но се наблюдава нарастваща подкрепа за включване и на ДСБ.
Модерни болници у нас - след 70 години, очаква „Новинар. "България се нарежда на едно от първите места в Европа по брой на лечебни заведения и болнични легла. Това показва доклад на институт „Отворено общество" за възможностите и предизвикателствата за приватизация на здравните заведения, който бе представен вчера. Според данните за страната ни на 100 000 души население се падат по 4 болници. В същото време в Холандия например за същия брой хора има едно лечебно заведение. Националната ни статистика показва, че през 2007 г. в България е имало 292 болници с 44 650 легла. Te обаче не са равномерно разпределени на територията на страната. Така например в Ямбол на 20 000 души се падат 35 болнични легла, докато в Ловеч те са близо 80. При наличието на толкова болници и легла обаче достъпът на пациентите продължава да бъде ограничен, смятат икономистите. Според проучване на „Отворено общество" половината българи ходят по-рядко при лекаря си в сравнение с преди 5 години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини