63 000 отиват на евтина почивка

63 425 лица ще отидат на почивка по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация. Това е записано в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 г., който вече е внесен в Народното събрание, съобщава вестник Сега. За целта са заделени близо 26 млн. лв., като средният разход за едно лице ще бъде 409.21 лв. За тази година на човек са отпуснати средно по 367 лв., а бюджетът на програмата е 20 млн. лв., предвиден за около 50 хил. души.

Право на евтин престой в балнеосанаториум имат хора с изрядни осигуровки, а институтът поема по-голямата част от таксата. Почивката е между 10 и 15 дни, като на нея човек може да отиде само с медицинско направление, което се издава от лекуващия лекар, препоръчващ съответната рехабилитация. Ако кандидатът е инвалид, трябва да представи и експертно решение на ТЕЛК. Ако пък е в болнични, е нужно копие от болничния лист, в който да пише, че човекът се нуждае от санаторно-курортен режим.

Задължителен е и документ, че лицето е внасяло редовно здравни осигуровки. 15-дневна почивка с рехабилитационни процедури и пълен пансион за едно лице струваше миналата година средно около 130 лв. Тази сума се поема от работещия, който подписва фактура за двойно повече пари, които пък се покриват от НОИ. Тази година 2-седмична почивка във Вършец например струва около 260 лв., като НОИ поема още към 500 лв. Цените обаче са различни за различните санаториуми.

Догодина, както и досега, ще се отпускат пари за не повече от 5 диагностични и терапевтични процедури дневно. Хотелите, в които ще могат да отсядат осигурените лица, ще бъдат избрани чрез конкурс през февруари-март догодина. Отделно държавата отново смята да изпрати и пенсионери на почивка както тази година, но подробности за тази програма още не са известни.

Източник: today.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини