Признанието:”Луков Дизайн” дава модерния облик на Кърджали и областта

Изображение 1 от 6

    Архитектурното бюро „Луков Дизайн”дава модерният облик на Кърджали и областта.Около тази констатация се обединиха представители на държавната и местната власт, които почетоха честването на четвъртвековен юбилей на дружеството. Церемонията се състоя в комплекс „Воденицата”. Присъстваха областният управител Илия Илиев, председателят на общинския съвет Раиф Мустафа, зам.-кметът Иван Велев,секретарят на общината Сезгин Бекир,кметовете на Ардино Ресми Мурад и на Крумовград Себихан Мехмед,представители на общински администрации и бизнеса.

     Основателят на „Луков Дизайн” арх.Станислав Луков направи кратка презентация на проектите, по които е работил през последните двадесет и пет години в областта.Дело на бюрото са обществените сгради на ДАИ,НАП,комплекс Орфей.Проектирани са комплексите „Главатарски хан”,”Перперикон”,”Воденицата” и др.Дело на екипа са обновяването на старата сграда на училище  „Отец Паисий” и на детската градина в с Мост.Тяхен принос са проектите за спортния комплекс в Момчилград и автогарата в Ардино.

    Архитект Луков и скулпторът Зиатин Нуриев представиха съвместния си проект за оформяне на пространството на кръстовището на „Булаир” и „Беломорски” в мемориал посветен на трите световни религии,които са съжителствали в Кърджали.

    Вие изградихте облика на нашата област.Двадесет и пет години вие положихте много труд в тази насока,подчерта областния управител Илия Илиев.Той изрази убеденост,че „Луков Дизайн”дълги години още ще постига успехи в проектирането.

    Поздравителен адрес от името на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис прочете секретарят на общината Сезгин Бекир.В него се подчертава,че двадесет и  пет години бюрото се е развивало динамично и с висок професионализъм.Създадени са традиции в проектирането.Архитектурно бюро „Луков Дизайн” има значителен принос в модернизирането на Кърджали,отбелязва градоначалникът.

    Приветствие от името на кметовете на общини произнесе и градоначалникът на Ардино Ресми Мурад.Той посочи,че е подарил на арх.Луков картина на Дяволския мост.Пожела на екипа му да проектира винаги сгради- символи.

     Житейският и професионален път на архитект Луков е свързан с Родопите.Роден е в Мадан.Завършва архитектура в Баухаус Университет във Ваймар ,Германия.Прибира се в Кърджали където отсядат родителите му. Започва работа в Териториална проектанска организация през 1985 г. През 1991 г. създава своето архитектурно бюро. Построеното по негови проекти се отличава с европейски стил,изчистени линии и ефектност. Перфекционизъм има и при проектирането на реконструкции на знакови за града сгради като комплекс „Орфей“,хотел „Перперикон“,Бизнесинкубатора.

    През 2006 г. е удостоен с наградата Архитект на годината за проекта на комплекс „Орфей“,а през 2007 г. печели второ място за „Вили Болярка“ в зоната за отдих Главатарци.Отличията са на авторитетният в бранша вестник „Строителство и имоти“.

    В момента в екипа на „Луков Дизайн” работят 11 души,предимно млади специалисти.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини