Омбудсманът предлага споделено родителство за децата след развод

Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промени в Семейния кодекс, с които да се въведе споделено родителство за децата на разведени или разделени родители. Изключения ще правят само случаите, в които има доказателства, че единият от родителите не може или не трябва да се грижи за наследниците си.

При споделеното родителство физическото попечителство над децата след развод или раздяла се поделя между двамата родители. В момента в повечето случаи съдът присъжда родителските права на майката, а на бащата, който трябва да плаща издръжка, се дава само право на посещения няколко пъти месечно.

С друга инициатива Манолова иска да се въведат санкции за родители, които след развод или раздяла не изпълняват съдебни решения относно децата. За същото настояха преди месец и от Камарата на частните съдебни изпълнители, тъй като в момента имало случаи на недоброволно изпълнение за предаване на децата от единия на другия родител и се стигало до травмиращи за тях ситуации.

Омбудсманът настоява още и за засилване на ролята на медиатора при развод.

"От жалбите, които постъпват при мен, близо половината касаят деца в родителски конфликт. Децата често са разменна монета във войната между родителите си", обясни Манолова пред депутатите от парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, които обсъдиха подобни случаи и евентуални мерки за предотвратяването им в сряда.

От думите на омбудсмана се разбра, че има случаи, в които родители завеждат дела в различни съдилища в страната, за да се борят за правата си; а деца на разведени или разделени родители биват спирани от единия от тях за лечение или образование в чужбина.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини