Интересни теми презентираха осмокласниците от немската паралелка на "Славейков"

    Злободневни, актуални, по младежки нестандартни презентации и постери представиха учениците от VIII "г"клас на СОУ "Петко Рачов Славейков" по време на своя годишен устен изпит по немски език. Т.нар. "подгответа" от немската паралелка бяха разпределени предварително в екипи по двама, за да подготвят представянето си в определения срок и с нужното качество. Проявата бе открита за всички желаещи да видят напредъка и знанията по немски на гимназистите след първата и най-сериозна година на обучението по първия чужд език от профила. На представянето им присъстваха учителките им по езика на Гьоте - Веска Николова и Нешка Шопова, класният им ръководител Милка Белева, председателят на Ученическия парламент Стиляна Аврамова, по-големи славейковци и няколко родители на деца от класа. Едно от предварителните изисквания бе съдържанието да се представя както на немски, така и на български език. След всяка презентация присъстващите имаха право да задават въпроси както по темата, така и свързани с граматиката и лексиката на нелекия за изучаване западен език. От тази възможност се възползваха извънредно подробно двете учителки по немски, които засипваха учениците си с въпроси и уточнения. Те обаче останаха скрити за неговорещите немски език гости, тъй като останаха без превод, защото целта бе да се покажат друг вид знания, надграждащи предварително подготвената на двата езика информация.

    Християна и Анифе стартираха с темата "Училищната система в Германия и Австрия". Момичетата бяха подготвили собственоръчно постери с диаграми за онагледяване на системата на средното образование в тези държави. Атанас и Пламен представиха своето хоби - "Велосипедите", в частност планински маршрути, екипировка, а включеното видео, снимано по време на движение от единия от тях, спря дъха на присъстващите. Адвие и Мелани, две от най-добре подготвените по немски език ученички, избраха темата "Екстремни пътувания" и пренесоха аудитория в света на нестандартните места и начини за релаксиране и преживявания на много малко осмелили се хора на планетата. В сферата на кулинарията се изявиха два екипа - Фатме Забит и Есра с темата "Видове храни" и Фатме Бекир и Езра с изкусителната презентация "Рецепти за традиционни ястия". С екологична насоченост бе представянето на Димитър и Едиз с темата "Околна среда" с акцент върху опазването й. В тон с обществените настроения в Кърджали в момента бе презентацията на Денис, Мариела и Дамла Фаик, които представиха снимки на улици, разрушена инфраструктура и тъмнина в темата "Критичен поглед върху жилищната среда", но завършиха оптимистично с прекрасните изгреви и залези над града. Баскетболистките Ивета и Бурчин закономерно се спряха на темата "Защо е важно да тренираме спорт?", включвайки също интервюта с едни от най-изявените спортисти на "Славейков" в няколко вида спорт. "Луксозни автомобили" е страстта на Тодор и Митко, превъплътена в спираща дъха презентация с най-новите модификации на най-скъпите в световен мащаб и нестандартни возила. Кристиян и Баръш представиха "Най-посещаваните туристически дестинации в света за 2015 година". Мелиса и Дамла Събева закриха маратона по немски език с презентацията за толкова важните "Семейство и приятели".

    Всеки ученик получи оценка според съдържанието, начина на представяне и отговорите на поставяните въпроси. Този теоретичен изпит бе част и от подготовката на осмокласниците за предстоящото през другата седмица национално външно оценяване по първия чужд език. 

    От догодина учениците от тази паралелка ще започнат и изучаването на втория език от избрания профил, който е английски.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини