Увеличават се тежките катастрофи в Кърджалийска област

Нарастване на броя на тежките пътно-транспортни инциденти в сравнение с 2015 г. отчитат от ОД на МВР в Кърджали.

От началото на тази година до края на месец май на територията на област Кърджали са регистрирани общо 202 пътнотранспортни произшествия, като 60 от тях са тежки (с убити и ранени) с 6 загинали и ранени 74. Сравнението със същия период на миналата година показва увеличение на тежките ПТП с 11 броя, увеличение на загиналите с 6-ма и увеличение на ранените с 16. Броя на леките (само с материални щети) ПТП е с 15 повече. Най-много са тежките произшествия на територията на община Кърджали – 45 с 4-ма убити през тази година срещу 25 без убити за същия период на миналата. Броят на ранените се е увеличил от 30 на 54, леките ПТП са 84.

Най-често настъпилите ПТП по вид са сблъскване между МПС, блъскане на МПС в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в предпазна ограда, в препятствие на пътя, в скат, блъскане на паркирано и на спряно ППС и блъскане на пешеходец.

Почти всички настъпили ПТП са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са несъобразената скорост, отнемането на предимство и управлението на МПС след употреба на алкохол.

От началото на тази година са регистрирани 10 ПТП, при които са пострадали 11 деца и юноши, като от тях 1 е водач на велосипед, 2-ма са пешеходци и 8 са пътници. Основните причини са несъобразена скорост и отнемане на предимство.

През пролетно-летния период на миналата 2015 г. са регистрирани 15 тежки ПТП, при които са ранени 16 деца и юноши. Четири са произшествията с блъскане в скат с 4-ма ранени, 4-ма са ранени при 4 ПТП с преобръщане на МПС, 3-ма са пострадали при 3 ПТП при сблъскване на МПС, още 3-ма са ранени при 3 ПТП с блъскане на пешеходец и 1 е ранен при 1 произшествие с блъскане на велосипедист. Водеща причина за тези пътни произшествия е несъобразената скорост – 9 ПТП с 10 ранени. На второ място е отнемането на предимство – 4 произшествия с 3-ма ранени и навлизане в насрещното движение – 2 ПТП с 3-ма ранени. Като пешеходци са пострадали 3 деца, като пътници – 10, като водачи – 3.

Основните причини за травматизма с деца и юноши са:

- движение с превишена и несъобразена скорост /главно в населените места/;

- неспазване на предимство;

- недостатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца;

- липса на нагласа у водачите да се движат по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност, когато возят деца;

- неизползване на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;

- неизползване на светлоотразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно използване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини