Ученици от “Славейков” на международна школа по математика

Изображение 1 от 2

    Две ученички от СОУ „Петко Рачов Славейков” получиха покани за участие в Международната лятна изследователска школа по математика и информатика през август. Това са десетокласничките Цветелина Карамфилова и Сиел Шефкетова. Те заслужиха престижните покани като резултат от представянето им в ученическата секция по време на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Цветелина участва за трета година в състезателната ученическа секция с проект по комбинаторика „Домино покрития и линейно-рекурентни редици”и бе сред отличените с грамота за отлично представяне, което е най-високата награда на форума. Дебютантката Сиел получи грамота за много добро представяне за защитата пред журито на проекта си „Формула на лещата, правилен седмоъгълник и триъгълник на Шаригин”. Заради успехите им, тяхното участие в лятната школа се финансира почти изцяло от организатора -  Ученическия институт по математика и информатика при ИМИ на БАН.

    Лятната изследователска школа е триседмична и ще се проведе в кампуса на Американския университет в Благоевград. За нея може да се кандидатства и свободно – на сайта на школата е обявена таксата – 950 евро. Работният език на школата ще бъде английският. Тя е включена в годишния календар на MILSET – една от най-прочутите международни отганизации в подкрепа на младите хора в науката, технологиите, инженерството, математиката и изкуствата. MILSET има структури в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия и Африка.

    През тази година сред екипа ръководители през трите седмици на школата ще бъде и първенецът на Кърджали за миналата година Иван Герганов. Бившият ученик от СОУ „Петко Рачов Славейков” е студент по математика в Единбург, Шотландия, в един от най-реномираните университети в световен мащаб. Традиционно в лятната изследователска школа биват привличани и бивши участници в Ученическия институт по математика и информатика, които са студенти в престижни университети в Европа и Америка.

    По време на третата седмица на школата също традиционно се включват учители и научни ръководители на най-добре представилите се ученици. За пореден път тази година покана получи и учителят по математика и ръководител на Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков“ Вълчо Милчев.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини