Световен ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.
На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН.

Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

Довечера ще се състои благотворителен концерт "Заедно срещу диабета" в подкрепа на децата с диабет в България. Концертът, организиран от Националната асоциация на децата с диабет, ще се проведе на 14 ноември 2008 г. от 20.00 часа в Зала 1 на НДК. За участие са поканени Дони и Нети, участниците от Dancing stars и Music Idol, а водещи ще бъдат Иван и Андрей.

Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Националната асоциация на децата с диабет за подпомагане на дейността й в грижите за децата с диабет.

Все повече деца в България се разболяват от диабет преди да навършат 5 години.

От 8.30 часа до 13.00 часа в залата за обучение на пациенти в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение - София АД ще извърши безплатни изследвания на кръвна захар с глюкомер на всички желаещи граждани, При необходимост пациентите ще бъдат консултирани с ендокринолог.

Прегледи на нивата на кръвната захар ще се правят и в редица училища.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини