Приключила е ваксинацията срещу заразен нодуларендерматит в област Кърджали

На 100 процента е приключила ваксинацията на едрите преживни животни в област Кърджали срещу заболяването заразен нодуларендерматит, каза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев.
Той посочи, че са ваксинирани над 70 хиляди животни в региона, като ще се изчакат 28 дни действие на ваксината, за придобиване на имунитет срещу заболяването. До изтичане на въпросния период, в областта продължават да важат наложените ограничения за движение на животни. 
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните допълни, че към днешна дата няма установено ново огнище на нодуларендерматит, след регистрираните две в областта, в началото и средата на юни. И двете огнища - в кирковското село Каялоба и в джебелското село Търновци, бяха регистрирани в частни стопанства. Умъртвени бяха общо 17 животни, а към днешна дата стопаните са обезщетени, каза д-р Грозев. Той посочи, че област Кърджали е единствената с две огнища сред областите с регистрирани огнища в страната. Като най-вероятна причина той посочи стриктното изпълнение на указанията на ветеринарните лекари от страна на стопаните в региона.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини