МВР Кърджали отчита 10% по-добра разкриваемост

Регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР-Кърджали през шестте месеца на тази година са 468, при 448 през първото полугодие на 2015 г.  Разкриваемостта им е 53 процента  и е повишена с 10 пункта. В абсолютни стойности разкритите 248 деяния са увеличени с 56 броя. Разкрити са още 67 деяния, регистрирани през предходни години. 

 Престъпленията против личността са с нисък относителен дял – около 6 процента. Регистрираните 25 такива деяния запазват броя си от предходната година. Разкриваемостта им - 24 процента, също е запазена. Областта е спокойна по отношение на поръчкови убийства, взривявания, отвличания с цел откуп. Извършено е 1 умишлено убийство. На 8.02.2016 г. на улица в района на пазара в гр.Кърджали 19-годишен жител на града е умъртвил с огнестрелно оръжие – пистолет, 31 годишен жител на с.Петлино, общ.Кърджали. Извършителят на деянието е задържан същия ден. На 2.05.2016 г. в покрайнините на гр.Кърджали е открит труп на новородено. Като обвиняеми са привлечени майката и вуйчото на детето. Наложена им е постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Структуроопределящи са престъпленията против собствеността – 202 на брой (249 през 2015 г.). Същите бележат спад с 19 процента, а в абсолютни стойности с 47 броя. Преобладават кражбите, които от 198 през 2015 г. са намалели до 134 през настоящата година. Разкриваемостта им е нараснала със 7,5 процента и достига 39 процента.  Повечето от тези криминални деяния са регистрирани в РУ-Кърджали.

Значителен спад – с 3,4 пъти, се отчита при взломните кражби. Броят на тези престъпни деяния е 21, при 71 през първото шестмесечие на 2015 г. Спад бележат и кражбите на части и вещи от МПС, на селскостопанска продукция, домовите и кражбите от магазини.

Грабежите на територията на ОД на МВР-Кърджали са 6, при 3 такива деяния през същия период на миналата година. По 5 от деянията има установени извършители. Не са регистрирани грабежи с използване на оръжие и такива по главните пътища в областта.

Измамите бележат леко увеличение – от 18 на 19 през настоящата година, въпреки предприетите мерки – разяснителни кампании чрез средствата за масово осведомяване, разпространение на изготвените по този повод листовки «Внимание! Измами!»  и предупреждаване на възрастните хора от страна на полицейските и младши полицейските инспектори. Измамите са по схемата “пострадал” роднина, нуждаещ се от спешно лечение, доставка на климатична или друга техника, а потърпевшите са възрастни граждани. Всички измами са извършени на територията на град Кърджали. Установени са няколко лица, посредничили при част от извършените деяния.

Общоопасните престъпления бележат ръст, дължащ се основно на престъпленията по транспорта.

Посегателствата спрямо МПС са 7 при 3 през предходната година. Извършителите на 3 от тях са установени. Няма кражби на луксозни автомобили.

През настоящата година са регистрирани 24 случая, свързани с наркотични вещества – броят им през първото полугодие на 2015 г. е същият. Най-масово използваният наркотик е марихуаната.

 Регистрираните 65 престъпления по икономическа линия бележат спад с 5 броя. Най-голям е делът на документните престъпления – 26 броя, следват престъпленията против стопанството – 18, престъпленията против собствеността – 3.

Престъпленията против стопанството са намалени с 8 броя.

Ръст с 5 броя се отчита при документните престъпления

Разкритите 19 икономически престъпления са увеличени с 5. Разкрити са още 9 деяния, регистрирани през предходни години. 

Анализът на регистрираните престъпления показва, че най-голям брой престъпни деяния са извършени на територията, обслужвана от РУ-Кърджали, където са регистрирани 60 процента от всички престъпления. По-спокойна е обстановката в общините Момчилград, Кирково, Крумовград, Ардино и Джебел. Критични точки с по-високо ниво на регистрирана престъпност са централните градски части на общинските центрове.

Понастоящем регионът ни е встрани от основното трасе за трафик на хора.

Няма компактни маси от чужди граждани, без доходи, които да генерират престъпност.

Вследствие на предприетите мерки за ограничаване на битовата престъпност в малките и отдалечени населени места тези деяния са сведени до поносими граници. Няма тежки престъпления, насочени към възрастни граждани.

Регионален пресцентър на МВР

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини