50 000 без работа заради кризата. Преглед на националния печат – 17 ноември

Трусове може да люлеят София до Никулден, пише "Стандарт". Те обаче ще са много по-слаби от съботния. Това прогнозира шефът на геофизиците към БАН д-р Николай Милошев.
Две земетресения паникьосаха столицата в нощта срещу неделя. 4 по Рихтер извади на улицата хиляди софиянци по пижами в 22,08 ч. Кръчмите и кината се опразниха. Хората си звъняха по телефоните с въпроса: "Гръмна бомба, кого ли са убили?" Втори трус събуди града в 7,03 ч. Още 8 пъти земята се разлюля, но по-слабо, отчетоха сеизмолозите.
Бомбите в Челопечене са виновни, обяви кметът Бойко Борисов. Според него взривовете през лятото са повлияли на сеизмичните процеси.
БСП се оплака: Наши другари ни вкарват в скандали, акцентира "Новинар". От две години насам в БСП са налице „скандал след скандал" на вътрешнопартийно ниво и в този сценарий ни вкараха и социалисти. Това каза преизбраният в събота лидер на софийската организация на БСП Румен Овчаров. "Наши другари вкараха в употреба приказката за корупцията", "наши другари надушиха корупцията в министерствата, които се ръководиха от наши министри", каза социалистът Овчаров, който преди година и половина сдаде поста си на министър на икономиката след корупционен скандал. Премиерът Сергей Станишев, който присъстваше на конференцията в събота, също се обяви срещу „вътрешните самоцелни атаки" в партията и препоръча те да се насочат към политическите й конкуренти.
Блогъри с Мартин за шеф на СДС, пише „24 часа". Hай-активните интернет блогъри подкрепиха кандидатурата на Мартин Димитров за лидер на СДС. Вчера синият депутат официално стартира кампанията си в партийната надпревара.
Самият Димитров поддържа свой блог в интернет, където публикува резултатите от парламентарната си дейност и свои позиции по различни политически и икономически въпроси.
Нищо тревожно няма в големия брой кандидати за лидер, смята депутатът. Той не се съгласи, че 7-ината мераклии означават разделение в партията. "В такъв случай най-разделената партия трябва да е американската републиканска, която в началото на президентската кампания в САЩ излъчи 12 кандидати", оптимист е Димитров.
В отговор на въпрос той каза, че не очаквал никога подкрепа от сегашния лидер Пламен Юруков, който открито го заклейми.
ГЕРБ губи подкрепа в големите градове, смята „Дума". Тенденция към намаляване на готовността на избирателите да гласуват за ГЕРБ, отбеляза вчера "Барометър инфо". Спадът се отчита най-вече в София и големите градове. Изводът социолозите правят на базата на четвърто подред проучване за политическите нагласи на българите. "Високият рейтинг на кмета на София не означава, че хората автоматично биха гласували за партия ГЕРБ", коментира социологът Николай Николов.
Кризата щяла да остави 50 000 души без работа, пише „Труд". До края на тази година или в първите месеци на идната нови около 50 000 души ще останат без работа.
Тазитревожна прогноза е на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него близо 2500 строителни фирми скоро нямало да ги има. Предстоели съкращения в торовите заводи, рудодобива, производството на метали, конфекционните фирми. Ситуацията щяла да се утежни от това, че близо 1600 металурзи ще бъдат освободени от "Кремиковци". Едно работно място в комбината било вързано с 18 места в други икономически дейности като пристанища, БДЖ и др.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини