20% от младите у нас не правят нищо

България има неизползвани трудови резерви, които могат да се активират за рязко покачване на нивото на заетост и постигане на устойчив икономически растеж.

Това съобщава вестник "24 часа" като се позовава на доклад на Световната банка, изготвен по поръчка на социалното министерство и КРИБ, предаде БГНЕС.

Според изводите броят на работещите български младежи е значително по-малък в сравнение с ЕС. Близо 20% от хората между 15 и 24 г. нито работят, нито учат. Голям брой от безработните и неактивните пък са с ниска квалификация.

Докладът отчита подобряване на ситуацията на пазара на труда през последните години. За 2003-2007 г. са създадени над 400 хил. нови работни места. Според документа рецептата страната ни да излезе по-силна от глобалната криза е повишаване на уменията за труд и производителността.

По втория показател също изоставаме от ЕС. Препоръчва се улесняване на прехода на младите от образование към заетост. Това можело да стане и чрез задържането им по-дълго в училище, за да придобият знанията и уменията, които се търсят на пазара на труда. Другата мярка е стимулирането на почасова и временна заетост.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини