Частични избори в Япония

В Япония се провежда частичен вот. Японците гласуват за горната камара на законодателния орган на азиатската страна, съобщават световни агенции.

Премиерът Шиндзо Абе се надява управляващите да спечелят, за да прокара икономическите си политики. Опозиционните партии пък се надяват да предотвратят победа за министър-председателя, тъй като ще му позволи да предприеме следващата стъпка за промяна на пацифистката конституция.

Изборните секции отвориха врати в 7 часа местно време и ще затворят в 20 часа, като минути след това се очакват първите екзитпол резултати, а официалните резултати по-късно вечерта.

Социологически проучвания показват, че Либерал-демократическата партия на Абе и коалиционният партньор Komeito най-вероятно ще спечелят просто мнозинство – 121 места (242 места). С подкрепата на две малки консервативни партии премиерът има добра възможност да спечели 2/3 от местата, за да прокара конституционни промени.

Изборите за по-малко влиятелната горна камара няма да засегнат позицията на Абе като премиер, който спечели в долната камара през 2012 година. Следващите избори се очакват през 2018 година, но той заяви, че търси мандат, за да прокара политиките, целящи разширяване на размера на икономиката до 788 трилиона долара (от 500 трилиона йени до 600 трилиона).

Това са първите национални избори в страната, в които могат да гласуват японците на възраст над 18 години, след като преди това границата беше 20 години. Така допълнителни 2,4 милиона души от всички 107 милиона имат право на глас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини