САЩ не подкрепя терористи, уверил Обама в телефонен разговор с Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил екстрадицията на Фетхуллах Гюлен от САЩ по време на телефонен разговор с президента Барак Обама. Това съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на информация от Белия дом.

„Президентът изясни на президента Ердоган, че САЩ не подкрепя терористии не подкрепя лица, които са направили заговор за сваляне на демократично избрано правителство”, обясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Той допълни, че Обама отново е повторил силния ангажимент на САЩ към демократично избраното цивилно правителство в Турция. Освен това похвали усилията на турския народ за защита на правителството и осуетяване на преврата.

Турция обвинява намиращия се в САЩ проповедник Фетхлуллах Гюлен, че стои за опита за преврат от миналия петък и поиска той да бъде екстрадиран, за да бъде съден.

Според Ърнест решението да се екстрадира Гюлен не е решение, което да бъде взето от Обама, а е юридическо решение, базирано на дългогодишен договор между двете страни. Това е процес, който ще последва, допълни той.

Джош Ърнест също похвали силата на ангажимента на турския народ към демокрацията, демократичните институции и ангажимента на политическите лидери към идеята за демокрация, дори в лицето на някои дълбоки политически разногласия.

Свързаните с екстрадицията на проповедника, който живее в американския щат Пенсилвания, са предоставени на американските власти от турското правителство по електронен път.

Правосъдното министерство и други американски институции сегапреглеждат документите и ще предприемат действия съгласно продължилия десетилетия договор между двете държави по отношение екстрадирането на престъпници, информират още от Белия дом.

САЩ заявява, че е разбираемо и обяснимо за турското правителство да задържи повече от 6000 войници, 1481 представители на съдебната система и 210 полицейски служители, които са свързани с опита за преврат.

„Ние разбираме огромното напрежение, през което минава правителството”, обяви говорителят на Белия дом Марк Тонер. Той допълни, че е съвсем нормално Турция да се предприеме действия, за да тръгне след извършителите и да проведе щателно разследване за това какво се е случило.

Тонер допълни, че те също така призовават демокрацията в Турция да продължи, като подкрепят напълно усилията извършителите на преврата да бъдат изправени пред съда.

От пресцентъра на турския президент разпространиха съобщение, в което се посочва, че Обама е осъдил опита за сваляне на демократично избраното правителство в Турция и е дал ясно да се разбере, че САЩ подкрепя демокрацията в страната.

Става ясно също, че Обама е казал на Ердоган, че САЩ са готови да сътрудничат на турските институции при разследването на опита за преврат.

Ердоган заявил на Обама, че тези, които са отговорни, ще получат наказание в рамките на правосъдието и върховенството на закона.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини